Fredag vil flere medlemmer av bystyregruppen til Høyre i Oslo fremme det som oppfattes som et mistillitsforslag mot Øystein Sundelin, partiets gruppeleder i bystyret.

Nyheten sprakk i Avisa Oslo like før forslaget ble sendt ut til Høyres gruppemedlemmer klokken 10.30 fredag formiddag.

Sundelin selv forteller at han først ble kjent med forslaget fredag.

– Jeg visste ikke om det før i dag. Dette kommer overraskende, sier han.

– Manglende etterrettelighet

Anne Haabeth Rygg, i dag nestleder i bystyregruppa, er blant dem som står bak forslaget om å kaste Sundelin.

– Jeg vil begynne med å si at dette ikke er noe hyggelig. Jeg stiller meg likevel bak fordi vi gjentatte ganger har opplevd at vår gruppeleder holder informasjon tilbake, eller lar være å fortelle hele sannheten når det skal tas beslutninger og voteres. Det skaper en situasjon der vi har manglende tillit internt i gruppa, men også overfor andre partier, sier Rygg til Avisa Oslo.

Ifølge henne har forslaget støtte fra minst 20 av bystyregruppens 33 stemmeberettigede representanter.

Saken fortsetter under bildet.


De øvrige forslagsstillerne er Eirik Lae Solberg, tidligere byrådslederkandidat for Oslo Høyre, Pia Farstad von Hall og Ola Kvisgaard.

– Vi mener at partiet og bystyregruppa er tjent med en annen gruppeleder. Det går rett og slett på manglende etterrettelighet og tillit, sier Kvisgaard til Avisa Oslo.

– Hva legger du i det?

– At informasjon holdes tilbake og at informasjon manipuleres, svarer han.

Avviser politisk uenighet

Etter det Avisa Oslo får opplyst, har også mistillitsforslaget bakgrunn i politisk uenighet om blant annet privatbilisme og parkering i Oslo sentrum. Her har gruppeleder Sundelin representert en mer forsonende linje overfor MDG, noe han også selv bekrefter.

– Dersom dette er uttrykk for at man ønsker å gå tilbake til strategien som tross alt resulterte i to valgnederlag på rad, så er jeg uenig i det, sier han.

Både Anne Haabeth Rygg og Ola Kvisgaard avviser på sin side at mistillitsforslaget er politisk begrunnet.

– Høyre har aldri vært mer samlet politisk. Det har ingenting med strategi, retningsvalg eller syn på politikk å gjøre. Vi står på partiets program, som er gjennomtenkt og bra, sier Kvisgaard.