Onsdag og torsdag blir det uvanlig høy temperaturstigning. Nå spøker det for skiføret i Marka.

Det kan Per Egil Haga, vakthavende ved Meteorologisk institutt fortelle. Han forklarer:

– Det er en stor endring i atmosfærens sirkulasjon, som gjør at vi nå er på vei inn i en mild periode. Altanterhavslavtrykkene kommer til fastland og gir mildvær til hele landet og også her i Oslo, sier Haga.

– Uvanlig

Dette vil føre til at det blir høye temperaturer onsdag og torsdag.

– I Oslo kan vi forvente ganske stor temperaturstigning frem mot helgen, og i noen områder rundt kan det bli helt opp mot ti grader, sier Haga.

– Er det vanlig med så store temperaturendringer i januar?

– Nei, det er ikke vanlig å se dette. Vi får en litt uvanlig værsituasjon som resultat av kraftig lavtrykksaktivitet i altanterhavsområdet. Det er uvanlig med så høye temperaturer midtvinter.

Likevel kan han berolige med at det ikke forventes store konsekvenser av mildværet.

– Det kommer ikke så veldig mye fuktighet. Det blir lite nedbør. Tirsdag kan det komme noe, men da kan komme noe i morgen og da hovedsakelig slø og snudd. Nedbøren vi kan forvente vil hovedsaklig komme lenger vest.

Mildværet kommer heller ikke til å vaske vekk all snøen som har lagt seg i byen og i marka, eller føre til store oversvømmelser.

– Vi må regne med en liten knekk for skiføret, men mildværet rekker nok ikke å smelte all snøen. Den vil nok synke noe sammen, og det kan bli litt isete. Men siden mildværet kommer uten noe særlig nedbør, så vil nok ikke all snøen forsvinne. Jeg tror ikke det er fare for flom. Det blir nok noe økt vannføring, men siden de høye temperaturene kommer med opphold tror vi ikke det vil lage store problemer, sier Haga.

Les også

Da kong Harald tok kontakt, trodde Sofus (22) det var en svindler

Følger med på vinden

Litt vind må vi derimot regne med. Haga forteller at de følger nøye med, i tilfelle det skulle bli behov for å sende ut farevarsel.

– Det kan nok bli noen vindkast også. Vi har foreløpig ikke vurdert å sende farevarsler, men vi følger med om det kan bli såpass kraftig at vi må gjøre det. Da snakker vi om såpass med vind at det kan bryte strømtilførsel og velte trær. Det kan bli en effekt også i Oslo, men foreløpig ser det ikke så dramatisk ut, sier Haga.

Dermed blir det i hovedsak fønvind og lune temperaturer som Oslofolk får merke på kroppen. I tillegg titter sola innom torsdag og fredag.

Og allerede til helgen ser det ut til å bli kaldere igjen. Da blir mildluftstilførselen blokkert og vi får kaldere luft fra nord. Deretter vil januarværet preges av temperaturer rett over eller rett under null.

Prognoser for de neste månedene

– Men er det noe snø i sikte, for de som ikke føler seg helt ferdige med årets skiturer i Oslomarka?

– Det ser ut som om omslaget mot kaldere vær i helgen, vil beholdes ut over neste uke, men mulighetene for at det kommer snø er ikke så veldig stor. Det ser ikke ut til at det blir noe ordentlig påfyll av snø i Oslo fremover. Det er nok mer isete forhold som kommer til å dominere i januar, sier Haga.

Haga kan også fortelle at meterologisk institutts prognoser peker mot at februar og mars går mot en mild værtype.

– Det vil være variasjoner, men senvinter og tidlig vår vil ha temperaturer litt over normalen, forteller han.

Men i fjellet er det som alltid godt med snø, om man vil ha skikkelig skiføre.

Les også

Vold, trusler og homohets i Oslo-fotballen: Jakub (18) ble slått under kamp