Sykkelkjøkkenet Oslo er en frivillig organisasjon som lærer alle som vil om sykkelmekking.

– Konseptet er lånt fra andre storbyer og går ut på hjelp til selvhjelp, sier Daniel Dobrev, styreleder og frivillig i Sykkelkjøkkenet Oslo.

To timer, tre dager i uken, lærer de frivillige besøkende hvordan de selv kan vedlikeholde og reparere sykkelen sin.

– Det skal ikke så mye til før det går opp et lys for folk og de klarer å gjøre ting på egen hånd, sier Ulrik Fjordholm som jobber som frivillig på Sykkelkjøkkenet Oslo.

Avkobling fra kontorjobb

Ulrik jobber til vanlig som matematiker og synes det er en fin avkobling å jobbe som frivillig på Sykkelkjøkkenet.

– Jeg liker å ha noe å bruke hendene til. Det får jeg ikke på jobb, sier han.

Ulrik kommer til verkstedet i Gamlebyen minst én gang i uken for å hjelpe andre å lære å mekke på sin egen sykkelen.

Også Daniel har en kontorjobb til vanlig.

– Det er deilig å holde på med noe praktisk når du sitter på kontoret hele tiden.

Han har lenge likt å mekke på sykler og traff på pop-up verkstedet til Sykkelkjøkkenet i 2016, før de hadde et fast fysisk verksted. Han synes konseptet var så kult at han spurte om å få bli med som frivillig.

– Jeg hang rundt verkstedet og synes det var så spennende å kunne hjelpe noen å mekke sykler uten å være utdannet sykkelmekaniker, sier styrelederen.

Shane Walker var en av dem som var med å starte opp Sykkelkjøkkenet rundt 2011 i en kjellerverksted på Torshov. Dette etter at konseptet «Bike Kitchen», som går ut på å hjelpe andre å reparere sykkelen sin, startet opp rundt om flere storbyer i verden.

Han er den eneste som faktisk jobber som sykkelmekaniker til vanlig.

– Det er fint å kunne være en slags konsulent, sier Shane.

Skal ikke så mye til

– Hva er det vanligste tingene besøkende trenger hjelp til?

– Dårlige bremser og punktert dekk er det mest typiske. Det er super enkle ting og med noen få justeringer, er det i boks, sier Ulrik.

– Det er stort sett enkle ting som tar 10–15 minutter å lære folk, sier Daniel.

Både Ulrik og Daniel kan ikke få nok av sykler og synes det er gøy å kunne lære bort noe som egentlig er ganske enkelt.

– Det er ikke så mye man trenger å vite for å kunne fikse det aller meste. Sykler har jo vært det samme i stort sett 150 år. Så har man etter hvert funnet på små smarte og enkle løsninger. Det er tilfredsstillende når du første gang åpner en kulelager og skjønner hvor lett det er. Det er helt genialt, sier Ulrik engasjert.

De frivillige som har peiling på sykkel lærer bort til de andre. Det blir også holdt kurs med jevne mellom rom for å heve kompetansen til de frivillige.

– Det er fordi de igjen skal lære de besøkende hvordan de skal fikse sykkelen sin. Det er viktig å overføre den kunnskapen, spesielt i Oslo der det er så stor satsing på sykkel, slik at folk kan bli selvstendige og ta vare på sykkelen sin, sier Daniel.

Årets Miljøpris

Sykkelkjøkkenet begynte med pop-up verksted rundt omkring i byen. I 2017 fikk de fysisk verksted i Gamlebyen.

I bakgården har de samlet eierløse sykler som trenger ekstra kjærlighet. Dette bruker de til å lære bort sykkelreparasjon og verktøy som folk kan pusle med hvis de ønsker å lære mer.

Lan Marie Berg, byråd for miljø- og samferdsel, delte ut Oslo Miljøpris til årets frivillige organisasjon i forrige uke.

Det var Sykkelkjøkkenet Oslo som kom helt til topps. De ble hedret på grunn av sin langvarige innsats for at Oslo-folk skal sykle mer, gjennom å lære dem å reparere sin egen sykkel.

– Det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for det vi gjør. Vi får anerkjennelse hver gang vi har åpent av besøkende. Folk blir så glad for å få hjelp. Det er det beste av to verdener. Du får lov til å holde på med ting du synes er gøy, samtidig som du hjelper folk, sier Ulrik.

Les også

Skamløse Nancy (25) snakker høyt om æreskultur: – Moren min synes dette var helt krise