Gå til sidens hovedinnhold

Forventer fortsatt boligprisvekst i Oslo: – Mange vil ikke komme seg inn på boligmarkedet

Mangel på nye boliger vil fortsatt presse opp prisene i Oslo, tror Boligprodusentenes forening.

– Selv om tallene våre viser en bedre balanse mellom det som kommer ut i markedet og etterspørselen, er det fortsatt en stor underdekning. Underskuddet gjør at vi tror på fortsatt prisvekst i Oslo, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Onsdag la Boligprodusentenes Forening frem ferske apriltall for salg og igangsetting av nye boliger.

På landsbasis var nyboligsalget og igangsettingen vesentlig høyere enn det svært lave nivået vi hadde i fjor.

Les også

Når fabrikken omskapes til boliger, vil den gamle festsalen gjenoppstå i fordums prakt

Salget av nye boliger hittil i år er totalt 53 prosent over salget i samme periode i 2020. Igangsettingen er totalt 31 prosent over 2020.

Ser vi på Oslo, er salget av nye boliger hittil i år opp 38 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Igangsettingen er omtrent uendret, men viser en sterk vekst fra 2019.

– Sykdomstegn

Jæger sier det fortsatt er stor underdekning på boliger i Oslo. Han mener det bygges for lite, både i antall og i størrelse.

– Vi har et stort etterslep i Oslo. Det kommer til å bli et veldig prispress på de små leilighetene. Dette gjør at mange ikke vil komme seg inn på boligmarkedet. Prisveksten er et sykdomstegn for samfunnet vårt, sier han.

Boligprisene i Oslo falt i forrige måned, men har likevel hatt en kraftig vekst det siste året.

Jæger mener politikerne må legge til rette for mer utbygging i hovedstaden, og at Plan- og bygningsetaten må få opp farten. I tillegg ønsker han å skrote leilighetsnormen, som forbyr bygging av små leiligheter i sentrumsbydelene.

Boligprodusentenes forening bekymrer seg også over mangel på arbeidskraft i boligbransjen. Innreiseforbud for utenlandske arbeidere kan bremse og forsinke byggingen av nye boliger. I tillegg øker byggekostnadene, på grunn av dyrere materialer.

Utfordret utbyggerne

Plan- og bygningsetaten har fått mye kjeft for at boligbyggingen i Oslo går for tregt. Men nylig tok direktør Siri Gauthun Kielland til motmæle og etterlyste handling fra utbyggerne.

Les også

Adalone (45) har funnet drømmeleiligheten. Bli med inn i Oslos Venezia

Tall fra Plan- og bygningsetaten (PBE) viser at etaten får inn færre planinitiativer og planforslag fra utbyggerne. I fjor mottok PBE rundt 25 prosent færre plansaker sammenlignet med de to årene i forveien. Trenden har fortsatt i år: Ved utgangen av mars hadde etaten fått inn 9 planforslag, mot 12 på samme tid i fjor.

– Dette betyr at om noen år, så sitter vi med færre boligplaner som er byggeklare enn vi har i dagens situasjon, sa Kielland Gauthun på en boligkonferanse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Adm. direktør Tone Tellevik Dahl i bransjeforeningen Norsk Eiendom mener lav tillit mellom eiendomsbransjen og planmyndighetene er en av årsakene til at antallet plansaker synker, og at prosjektene tar lengre tid.

– Fra bransjens side opplever vi at Oslos kommuneplan ikke gir gode nok føringer på hva man kan bygge, og rammene som ligger der, sa Tellevik Dahl til Avisa Oslo forrige uke.

Kommentarer til denne saken