Unio sier at streikeviljen fortsatt er høy blant deres medlemmer. I helgen oppjusterte SSB gjennomsnittlig lønnsvekst til 3.1 prosent, mens tilbudet fra Oslo kommune til de ansatte er på 2.8 prosent.

I Oslo er rundt 1900 ansatte tatt ut i streik. Foreløpig ser det ikke ut til at konflikten vil løses med det første: Oslo kommune har ikke lagt frem noe nytt tilbud til de ansatte og Unio rapporterer om at streikeviljen fortsatt er sterk.

– Det er opp til Oslo kommune hvor lenge denne streiken vil vare. Vi står så lenge det er nødvendig. Det betyr at vi ikke kan love at barna vil kunne komme tilbake til skolebenken innen sommeren, sier Bård Eirik Ruud, nestleder i Unio Oslo og fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund.

Ingen kontakt

– Det har ikke vært noe kontakt med arbeidsgiver, siden streiken var et faktum. Men vi opplever at streiken har utrolig høy oppslutning blant folk i Oslo. Streikevaktene våre forteller om at folk kommer bort til dem og viser støtte når de står ute. Det gir oss en skikkelig boost og vilje til å stå på kravene. Jeg tror alle reagerer det i helgen ble kjent at SSB har oppjustert gjennomsnittlig lønnsvekst til 3.1 prosent, mens vi har blitt tilbudt en økning på 2.8 prosent, sier Ruud og legger til:

– Streikevilja er høy! Selv om de som er tatt ut i streik er utrolig glade i jobben sin, så tror jeg alle kjenner at det er en viktig sak å stå for, og ønsker å sette makt bak kravene i form av streik.

Torsdag 27. mai ble det brudd i forhandlingene mellom Oslo kommune og Unio. Også i resten av landet har Unio tatt ut medlemmer i streik, men fredag ble det tatt ut tvungen lønnsnemnd i konflikten i KS. Dette berørte ikke Oslo, hvor rundt 1900 ansatte fortsatt streiker.

– Tvungen lønnsnemnd er et virkemiddel som kan brukes om det er fare for liv og helse. I Oslo kommune har vi ivaretatt liv og helse hele veien, og også vært rause med dispensasjoner når arbeidsgiver har bedt om det, sier Ruud.

Kan ikke love normal skoleslutt

Han legger til at mange av deres medlemmer rapporterer om at de opplever bedre bemanning under streiken, enn tidligere.

– Det kan virke som at streiken har gjort arbeidsgiver ekstra oppmerksomme på behovet for å være nok folk på jobb. Det er et stort behov for å rekruttere flere til jobbene, slik at man alltid kan være nok på jobb, så her er vi jo helt enige, sier Ruud.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge streiken i Oslo kommune vil fortsette, og når den eventuelt vil trappes opp.

– Vi står så lenge det er nødvendig, men det er opp til Oslo kommune hvor lenge det blir. De må komme tilbake til forhandlingsbordet med et rettferdig tilbud. Vi håper selvfølgelig at vi kommer til en enighet, men vi kan ikke love at skole – og barnehageavslutninger vil gå som normalt, sier han.