Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt preget av terroren for ti år siden: – For oss som har kjent det på kroppen preger det oss hver dag

Twitterkontoen «Live Tweets 22. juli» holder følgerne oppdatert på hva som skjedde på Twitter i tiden rundt 22. juli 2011.

– Det er viktig å fortelle historien så ærlig og kontant som mulig, sier Torunn Kanutte.

Hun var på Utøya den skjebnesvangre dagen for ti år siden og er en av ildsjelene bak twitterkontoen.

– Den verste dagen i mitt liv

Tiårsmarkeringen for terroren på Utøya og regjeringskvartalet er bak oss.

Twitterkontoen «Live Tweets 22. juli» (@aldriglemme) har samlet twittermeldinger fra dagene før 22. juli, selve dagen og dagene som fulgte.

– Det var den verste dagen og timene i mitt liv, sier Kanutte Husvik

Hun forteller at terrorhandlingene fortsatt preger henne, den dag i dag.

– Ti år er både lang og kort tid. For oss som har kjent det på kroppen preger det oss hver dag, sier Husvik som mener at historien om 22. juli er viktig å fortelle. Samlingen av twittermeldinger fra tiden rundt 22. juli er en måte å bevare minnene til de som mistet livet som følge av terroraksjonene.

– Vi må ikke glemme de 77 som ble tatt fra oss den dagen. Vårt mål har vært å vise frem brutaliteten og intensiteten i det som skjedde. Det er viktig å fortelle historien så ærlig og kontant som mulig, sier Husvik.

Viktig å snakke om

Marthe Scharning Lund var ikke på Utøya da terroristen utførte ugjerningen, 22. juli for ti år siden, men hun arbeidet i Arbeiderpartiet.

– Med AUF som organisasjon var i krise, var det nært for oss som jobbet i Arbeiderpartiet, sier Lund om den dagen for ti år siden. Lund sier at tiden som fulgte ble brukt på å bistå ovenfor etterlatte og overlevende ungdom.

– Det er vondt, men meningsfylt å gå gjennom alle detaljene på nytt, ti år senere.

Detaljerte skildringer og vitnesbyrd fra ungdom på sommerleir og pårørende er blant de meldingene som er å finne på twitterkontoen. For Lund handlet det om at informasjonen om det som hendte, ble tilgjengelig for alle.

– Det vi var opptatt av var at hvis vi ikke husker hvem de var, og brutaliteten i det som skjedde er det lett at det blir et tall, noe distansert, sier hun.

Les også

Kong Harald: – Vi har ikke gjort nok for å motarbeide de mørke kreftene etter 22. juli

Twitterkontoen ble laget i sommer, i anledning 10 årsmarkeringen for terrorhandlingene. Lund tror ikke at det finnes en klar løsning på holdningene hun mener ligger bak terrorhandlingene, men at det er viktig å snakke om hvorfor det skjedde.

– Jeg tror historien har lært oss at man ikke løser det en gang for alle. Det er viktig å snakke ærlig om hvorfor det skjedde.

Les også

Kronprins Haakon: Det er vårt kollektive ansvar å jobbe mot høyreekstreme krefter

– Hver enkelt må starte med seg selv

Etter 22. juli har arbeidet for å bekjempe rasisme og muslimhat blitt forsterket. Etter terrorangrepet på moskeen i 2019, minnes vi at vi ikke har klart å få bukt med negative holdninger rettet mot muslimer og innvandrere. Husvik sier at vi alle har et ansvar til å bidra til et bedre samfunn.

– Hver enkelt må starte med seg selv. Sitt eget nærmiljø og nettmiljø.

For Lund er det viktig at vi tør å ta de tøffe debattene. At vi snakker om det som er farlig. Hun sier at gode debatter er viktig, i arbeidet med å bevare minnet til de som mistet livet for ti år siden.

– Det er viktig at vi får bedre diskusjoner og samtaler. Det fortjener de som ble drept.

Lund trekker frem at det også er viktig at politikerne tar ansvar i bekjempelsen av muslimhat og rasisme. I tiden etter 22. juli var håpet at samfunnet skulle bli mer samlet, noe Husvik ikke mener har skjedd.

Les også

Ordførerens klare beskjed til Oslo-folk: – Vi har ikke tatt kampen. Den må vi ta

– Dagene etter tenkte vi at Norge var forandra, at det kom et oppgjør med rasisme og muslimhat og elitehat og mer samhold og hensyn. Sannheten er at det ikke har skjedd. De politiske partiene må drive diskusjonen fremover.

Twitterkontoen er til minne om hva som har skjedd, og en plattform hvor man kan lese om tunge vitnesbyrd fra 22. juli. Husvik sier at vitnesbyrdene kan gi ny forståelse av hvordan dagen for ti år siden var.

– Det er en mulighet til å forstå mer. Noen var ganske unge, og dette har gitt dem ny innsikt. Det gjør det lettere å føre diskusjonen videre.

Les også

Stang bøyer av etter kritikk fra partikollega: – Sandra er klok

Kommentarer til denne saken