– Vi kan forvente en fortsatt kjølig værtype de neste dagene av uken og inn mot helgen. Det er mye av den samme sirkulasjonen i atmosfæren, med tilførsel av kjølige luftmasser fra nord, svarer vakthavende meteorolog Per Egil Haga i Meteorologisk institutt.

På natten kan temperaturen i Oslo bikke ned mot 0 grader, mens den på dagtid vil ligge rundt 10 plussgrader og litt i overkant.

– Det blir mye sol, men nordavinden er ganske tørr og har liten fuktighet med seg, fortsetter Haga.

Les også

Kort utdanning, men høy lønn: Carina (23) ramlet over studiet ved en tilfeldighet

Kan bli varmere i helgen

Men i helgen ser det ut til at vinden både blir mindre kraftig. I tillegg:

– Ser det ut til at vinden blir litt svakere og kanskje at den også vil skifte mer retning. En av årsakene til det er solgangseffekten og at den drar med seg vind inn fra fjorden lørdag og søndag. Da er det gode muligheter for litt sønnavind inn fra fjorden og i byområdene. Den blir ikke mild, men kanskje ikke like sterk som det som har vært.

– Hvordan vil forskjellen oppleves?

– Jeg vil nok tro at sønnavinden ikke føles like kjølig ut som nordavinden. Nordavinden er veldig tørr og iser mer med skarpere luft, men sønnavinden har mer fuktighet i seg og trolig ikke vil føles så isende kald. Men det blir ikke varmt heller, påpeker meteorologen.

Fare for gress- og lyngbrann

I flere dager har det vært gult farevarsel om gress- og lyngbrannfare. Det tørre været sørger for at folk som skal bevege seg ut i marka bør være ekstra varsomme.

– Bruk av åpen ild i perioder med økende skogbrannfare, bør kun begrenses til godkjente bål- og grillplasser i skog og utmark. I slike perioder reduseres muligheten for at det «åpenbart ikke er farlig for brann», som er unntaket for å benytte åpen ild utover de godkjente bålplassene, svarer kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

Advarer mot engangsgrillen

Dersom du vurderer å ta med engangsgrillen på tur, påpeker Folgerø Dalen:

– Engangsgrillen omfattes av bålforbudet, og skal således ikke benyttes i skog og utmark, bortsett fra de steder hvor det er tilrettelagt for dette. En god indikasjon på hvor det er lov å benytte engangsgrillen er der hvor det er satt ut grillkonteinere fra kommunen. Engangsgrill må sikres ved at den plasseres på ubrennbart underlag, eller heves opp fra bakken i tilfeller hvor den settes rett på gresset. Forlat aldri en engangsgrill, og slokk den grundig før den kastes i egnet avfallsbeholder.

Han utdyper at branner gjerne skapes hvis de benyttes åpen ild for nært brennbar vegetasjon, i tillegg til at bål forlates uten at de blir slukket.

– Mange er flinke til å ta hensyn til både farevarsler og det generelle bålforbudet. Samtidig ligger det et naturlig forbedringspotensial i samfunnet, all den tid vi jevnlig har oppdrag som skyldes bruk av åpen ild og engangsgriller, avslutter han.

Gult nivå videre

– Det ser ut til at gress- og lyngbrannfaren vil fortsette de neste dagene. Det må stort med nedbør til for at for å få slutt på den faren, svarer meteorolog Per Egil Haga.

– Men den vil holde seg på gult nivå, selv om det er tørt vær videre?

– Det holder seg på gult nivå. Vi oppgraderer ikke til oransje før det er alvorlig skogbrannfare, som på sensommeren når det kan være tørt langt nede i grunnen. Nå er det vissen vegetasjon fra fjoråret som tørker veldig fort ut og fører til gult farevarsel.