Klokken 23 er nesten 70 prosent av stemmene i Oslo talt opp. De viser en foreløpig oppslutning på 2,9 prosent til Sp – ned fra 21-prognosene på tre prosent.

Dermed er listetopp Jan Bøhler, mangeårig Ap-veteran på Stortinget før han meldte overgang til Sp i fjor, per nå uten stortingsplass.

Det kan imidlertid snu, understreker Svein Tore Marthinsen, Avisa Oslos valgekspert:

– Sp og Jan Bøhler gjør det bedre enn forventet, og hvis Sp gjør det slik som de tradisjonelt pleier, med en sterkere valgdagstemming enn forhåndsstemmene, så kan det tikke inn. Men Bøhler er for øyeblikket ikke inne, sier han.

– Ut ifra målingene på forhånd så gjør Sp i Oslo det et hakk bedre enn forventa, men langt dårligere enn målinger tidligere i år da de lå an til å få to mandater, fortsetter Marthinsen.

Bøhler har sittet på Stortinget for Oslo siden 2005.

Til tross for resultatet i Oslo, ligger Sp an til å gjøre et godt valg på landsbasis (14,1 prosent oppslutning klokken 21.39). Det holdt til jubel på partiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek da de første prognosene ble klare klokken 21.

– Det er vårt nest beste valgresultat noensinne. Det er kjempebra. Det er det ene. Det andre er at vi vil ha regjeringsskifte. Nå skal vi finjustere og telle og sånt, men det er et helt tydelig flertall for regjeringsskifte i Stortinget nå. Det er fantastisk, sier Bjørg Sandkjær, leder i Oslo Ap og partiets andrekandidat i hovedstaden.

Se vår direktesending fra valget:

Avisa Oslo oppdaterer saken.