Gå til sidens hovedinnhold

Forslag ble sablet ned og latterligjort: – Litt som når en fyr kommer til Simpsons hjemby og vil bygge en monorail

Forslaget om en alternativ vannforsyning basert på avsalting av sjøvann på havbunnen ble nedsablet og tilsynelatende latterliggjort under bystyret onsdag kveld

Det er den endelige spikeren i kista for forslaget.

Posisjonens politikere gjorde det klart at de ikke var villige til å sette av tid og penger til å gjøre en mulighetsstudie om moderne avsalting av sjøvann. De går for den vedtatte traseen.

Lederen av samferdsels- og miljøutvalget, Eivind Trædal (MDG), påpekte at Holsfjorden-løsningen er sett på som det beste alternativet i mange tiår før det nå er blitt vedtatt og skal realiseres.

– I alle tilfeller er ikke dette tiden for å gå tilbake til tegnebrettet eller kjøre parallelle utredninger. Tiden er inne for å gjennomføre dette veldig viktige prosjektet, sa MDG-politikeren.

Uprøvd og tidkrevende

Selskapet Waterise mener at deres teknologi potensielt kan tilby en alternativ vannforsyning til byen til en brøkdel av prisen av Holsfjord-prosjektet – som har opplevd milliardoverskridelser.

Hallstein Bjercke (V) og Lars Petter Solås (Frp) foreslo at kommunen burde gjøre en mulighetsstudie for å undersøke om dette faktisk kan være mulig.

Styrtingspartiene viste til argumentene fra Vann- og avløpsetaten, samt byrådsavdelingen for miljø og samferdsel som anbefaler å ikke vedta forslaget. Det begrunnes blant annet med:

  • Teknologien er uprøvd.
  • Det stilles spørsmål ved kapasitet og kostnadsberegningene til Waterise da det vil kreve mye ekstra infrastruktur å føre vannet videre fra vannkanten og til befolkningen.
  • En mulighetsstudie vil kunne ta fire til fem år fra oppstart, til bystyret eventuelt blir forelagt en sak på forslaget.

Også opposisjonspartiet FNB ble med på å stemme ned forslaget.

– Dette er rett og slett et prosjekt som etter min mening ikke vil fungere særlig godt, sa FNBs Bjørn Revil.

– I en sak med et så alvorlig og stort bakteppe som her, må vi være mer seriøse, mer sobre. Da kan vi ikke stille opp en uprøvd idé fra et nystartet selskap som likeverdig med tunge faglige råd og årevis med utredninger, meldte SVs Assad Nasir.

Les også

Byrådslederen møtte vannselskapet i fjor. Så ble det helt tyst: – Bør gi Raymond en ganske kraftig bakrus i dag

Les også

VAV-ingeniør om vannforsyning-selskapet: – Ufullstendig og uprøvd

Sammenlignet med Simpsons

Trædal var ikke ferdig med nedsablingen av alternativet og sammenlignet senere situasjonen med en kjent Simpsons-episode.

– Det ville være helt merkelig om den billigste og letteste løsningen ville være å avsalte vann i fjorden vår. Det viser alle utredninger at det ikke vil. Dette er litt som når en fyr kommer til Simpsons hjemby og vil bygge en monorail. Ikke tro på folk som kommer med fine powerpointer hvis de aldri har gjennomført et sånt prosjekt før. Jeg tror ikke dette er en god løsning.

Venstres Hallstein Bjercke påpekte på sin side at teknologien er basert på utprøvd norsk subsea-teknologi. I tillegg understreket han at fagfolkene i kommunen kun har vurdert gammel avsaltingsteknologi mens Waterise står for en mer moderne metode.

– Så sier vi ikke at denne løsningen er simsalabim, vi sier at denne løsningen er så interessant at vi vil gjennomføre en mulighetsstudie. Altså vi bør faglig sjekke ut mulighetsrommet for dette.

Forslaget falt. Ap, SV, R, FNB og MDG stemte imot. H, Frp, V og KrF stemte for å gjennomføre mulighetsstudien.

– Ikke politisk vilje

Avisa Oslo har vært i kontakt med Waterise om vedtaket og Trædals beskrivelser. Selskapet understreker at de vil bruke tiden og energien sin på å etablere seg i det internasjonale markedet, noe som hele tiden har vært deres utgangspunkt.

– Vi registrerer at det ikke er politisk vilje til å se på alternative løsninger, men det kan Waterise leve utmerket med og jobber videre med andre prosjekter langt utenfor Norge, sier styreleder Niels Petter Wright.

Kommentarer til denne saken