Dette skal de gjøre for å demonstrere på vegne av aksjonister som 21. september i fjor ble arrestert og bøtelagt for å demonstrere mot Norges opphenting av olje og gas.

Brev til Mæland

«Når vi nå demonstrerer mot den norske statens behandling av demonstrantene den 21. september, er det for å si klart ifra om hvilket alvorlig blindspor den norske regjeringen befinner seg på», skriver forfatter Erland Kiøsterud i et åpent brev til regjeringen.

«Demokratiet forutsetter en mangfoldig, levedyktig natur, frihet til å demonstrere, et rikt livsmiljø for menneskene, dyrene og plantene. Uten en levedyktig natur, uten et rikt livsmiljø, er grunnlaget for demokratiet borte. Uten en levedyktig natur har vi ikke noe å fordele. Uten en levedyktig natur er fellesskapet vårt truet», heter det videre i brevet.

Her ber han regjeringen om å bidra til å stanse gass- og oljeproduksjonen, men også om å frafalle de høye bøtene på 17.000 til 19.000 kroner til aksjonistene.

Frikjent

Avisa Oslo omtalte tidligere om de tre aktivistene som ble stoppet av politiet og bøtelagt under aksjonen på Hegdehaugsveien i fjor mars.

Anders Stai Fougner var blant disse. Til Avisa Oslo fortalte han at frifinnelsen føltes bra:

– Det er digg! Vi har mye bøter som skal dekkes i XR (Extinction Rebellion, red.anm.), og så har vi en bøtekasse. Nå kan den brukes på andre ting, så ja, vi er fornøyde.