– Dette er utrolig skuffende. Kollektivselskapene og de reisende har lojalt fulgt smittevernrådene under hele pandemien, og nå stikker regjeringa fra regninga, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), til Avisa Oslo.
Ruters finansielle situasjon har vært behørig omtalt i Avisa Oslo og andre medier den siste tiden. Under pandemien har regjeringen kompensert bortfallet av inntekter hos kollektivselskapene, for at selskapene skal kunne opprettholde tilbudet selv om trafikken kun er tilbake på 80 prosent av normalen.
Ruter har flere ganger advart mot at det kan bli store kutte i tilbudet, hvis ikke de reisende er tilbake snart. Før jul bestemmes budsjettet for 2022, og det skrives kontrakter med selskapene som kjører buss, trikk og T-bane.
Stav betegner dette som «en historisk svekkelse av kollektivtilbudet», og noe som vil ramme millioner av reisende. Hun frykter en selvforsterkende, negativ spiral, hvor flere vil velge bil framfor kollektivtransport.
Det vil igjen føre til lavere inntekter, som kan føre til flere kutt.
– En omstilling til ny normal må være kunnskapsbasert. Det regjeringen legger opp til nå til er en hals over hode-nedskjæring av tilbudet før kollektivselskapene vet hvordan den nye normalen er, sier Stav.
MDG-byråden mener regjeringen gjør vondt verre når de kutter i bensinprisen samtidig som kompensasjonstiltakene ikke videreføres.
– Man skulle tro det var et mål for dem å få flere til å kjøre bil og øke utslippene, i stedet for å reise med buss og bane.
Hun sier at byrådet vil gjøre alt de kan for å unngå kutt:
– Byrådet skal snu alle steiner for å unngå kutt i rutetilbudet selv om regjeringa løper fra ansvaret.
– Vil følge utviklingen nøye framover
Samferdselsministeren forsvarer valget slik i en pressemelding mandag ettermiddag:
– Regjeringen er opptatt av folk skal reise kollektivt, og jeg er glad for at mange passasjerer nå er tilbake etter koronakrisen. Når smitteverntiltakene er avviklet, er det viktig at staten ikke hindrer omstilling til en ny normal. Vi gjør derfor ikke om på Solberg-regjeringens prioritering i forslaget til statsbudsjett 2022 om ikke å forlenge kompensasjonen til tog- og kollektivselskapene. Vi vil selvsagt følge utviklingen nøye framover, ikke minst når det gjelder smittesituasjonen og tilhørende tiltak sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Avisa Oslo har vært i kontakt med Ruter, som ikke ønsker å kommentere saken. De henviser til politisk hold. Ruter eies av Oslo kommune og Viken fylkeskommune.
– Helt krise
– Jeg tenker at dette er helt krise. Dette innebærer at regjeringen overlater byene og fylkeskommunene helt til seg selv. De har ikke de økonomiske musklene som skal til, sier Venstres bystyrepolitiker Marit Vea til Avisa Oslo.
Hun frykter at de manglende garantiene vil snu de siste årenes utvikling med flere avganger og flere kollektivreisende i Oslo.
– De gir ingen forutsigbarhet. Frykten er at Ruter må kutte allerede etter jul, sier Vea.
Hun tilhører et parti som selv var i regjering inntil nylig. Solberg-regjeringen ga ingen garantier til Oslo, til tross for at daværende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg slo alarm om Ruters økonomiske situasjon.
– Men samfunnet var ikke åpnet og Ruter visste ikke hvordan situasjonen ville påvirke passasjertallet. Det fikk vi vite først etter høstferien, svarer Marit Vea da Avisa Oslo konfronterer henne med de manglende løftene fra forrige regjering.
Venstre-politikeren håper nå at kan forandre på Ap og Sp-regjeringens budsjettforslag. Hun tror også at Solberg-regjeringen ville gitt de pengene Ruter og byrådet roper etter.
– Valgte å la være
– Vel, de gjorde ikke det. De hadde sjansen og valgte å la være, sier Oslo Aps gruppeleder Andreas Halse til Avisa Oslo. Han presiserer at Oslo kommune får 250 millioner mer i frie midler enn det Solberg-regjeringen legger opp til i forslaget fra Ap og Sp-regjeringen.
– Det gir oss et nytt handlingsrom i budsjettet, sier Halse, som synes det er rart at Oslo Venstre velger å klage når Oslos økonomi styrkes.
– Er det aktuelt å bruke de 250 millionene ekstra til å styrke Ruter?
– Vi må se nærmere på hva som er den beste bruken av de pengene, sier Andreas Halse til Avisa Oslo.
Saken oppdateres.
LES OGSÅ:

Nødrop før mandag: – Den første store testen på om denne regjeringen er storbyfiendtlig

Dette er Ruters skjebnedato: Trenger 540 millioner kroner

Ser du stadig den samme bussen stå her? Det er både riktig og feil
