– Lønnen min er for høy. Det har jeg alltid ment. Et lønnskutt vil gå helt fint. Jeg vil likevel ha en god lønn, sier Marianne Borgen til VG.

Hun er ifølge avisen den politikeren som, sammen med byrådsleder Raymond Johansen, er kommune-Norges best betalte politiker med over 1,4 millioner kroner i årslønn.

Håper å få støtte

Marianne Borgen og Sunniva Holmås Eidsvoll, gruppeleder i SVs bystyregruppe, som står bak forslaget. De vil minske avstanden i lønnen mellom de folkevalgte og velgerne og ønsker i tillegg at lederlønningene i hele offentlig sektor skal gjennomgås.

– I den tiden vi er i nå, der arbeidsledigheten i Oslo øker og mange er permitterte, er det viktig for oss å vise måtehold og moderasjon. Å redusere lønnen, som i dag er svært høy, håper jeg vi skal få de andre med oss på, sier Borgen til VG.

Avisen skriver at Borgen og Eidsvoll håper de kan få flertall for lønnskuttet. Det vil innebære et nytt lønnssystem i Oslo kommune, der den nye lønnen for byrådsleder og ordfører vil tilsvare 1,7 ganger snittinntekten for norske lønnsmottakere.

– Det er et rimelig nivå på lønnen for viktige lederjobber i hovedstaden, svarer Sunniva Holmås Eidsvoll på spørsmål om hvordan de havnet på akkurat 1,7.

11.000 i måneden

Hun foreslår at det nye lønnssystemet skal fases inn i hovedstaden over to år – fra juni 2021 til kommunevalgåret 2023.

For ordfører Marianne Borgens del utgjør det 11.000 kroner i måneden. I en valgperiode på fire år, tilsvarer det over 500.000 kroner.

VG har forelagt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forslaget fra Borgen og Eidsvoll, men han henviser til bystyret på spørsmål om lønn.

– Dersom bystyret ønsker å gjøre endringer i godtgjørelsen, er det deres privilegium, og ikke noe byrådet tar stilling til, skriver Raymond Johansens politiske rådgiver Hallvard Hølleland i en tekstmelding til avisen.