– Jeg synes det er lavmål rett og slett, sier Ida Nedberg Østgård i Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD).

Vi møter henne sammen med hunden Minnie, på gården i Enebakkveien i Oslo. Nedberg Østgård er utdannet jurist, hundeinstruktør og hundepsykolog, og jobber fulltid i Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD) – en ideell organisasjon som jobber for å finne nye hjem til hunder og katter som trenger det.

Men i disse dager er hun frustrert over at de har oppdaget to sider på nett som hun mener bruker FOD i svindelvirksomhet.

– Jeg blir jo litt oppgitt over at mennesker kan synke så lavt. Å utnytte stakkars dyr og katter som kommer til oss og trenger hjelp. Jeg blir veldig trist. Litt oppgitt over menneskeheten. Også prøver jeg å ta litt avstand fra det, sier Nedberg Østgård til AO.

Oppfordret til donasjon

Den første siden det er snakk om, forteller Nedberg Østgård, er en Facebook-side som het «Forening for omplassering av dyr» der de oppfordret folk til å donere penger som grasrotgiver.

– De har brukt vårt navn for å lure folk til å gi dem donasjoner. Det er en person som har registrert vårt navn som et foretak hos Norsk Tipping, og fått folk til å bli grasrotgivere, forklarer Nedberg Østgård.

Med over 135.000 følgere på Facebook, ble FOD klar over svindelen gjennom tips fra en av følgerne for fire uker siden.

FOD har nå anmeldt forholdet til politiet, som hittil kun skal ha mottatt anmeldelsen.

Mens denne artikkelen ble skrevet har Facebook-siden blitt slettet.

Lagt ut i salgsannonser

Det andre tilfellet av svindel mener Nedberg Østgård har oppstått på Finndyr.no, som også opererer med en Facebook-side.

De har lagt ut bilder av våre dyr med en pris på 4000 kroner. Både på nettsiden og på Facebook, sier hun til AO.

Enkelt forklart har bilder av FOD sine hunder og katter vært brukt i annonser på Finndyr.no. På nettsiden kan folk betale for å tegne et abonnent som gir tilgang til kunnskap om hvor dyret i annonsen blir solgt. FOD sine dyr har også fremstått som om de er til salgs, forklarer hun.

– Abonnementilgang i tre dager koster for eksempel ni kroner. De har rett og slett brukt bilder av våre hunder og katter og lagt de ut for salg. De mener at det er lovlig fordi de henviser videre til oss, også skal vi selge dyret for 4000 kroner. Men vi gjør jo ikke det. Vi omplasserer, sier Nedberg Østgård og fortsetter:

– Da tenker jeg at det noen vil bli veldig skuffet, for du får jo ikke kjøpt en hund hos oss. Du kan søke om å adoptere, også velger vi den som vi tror kan gi hunden eller katten et best liv.

Les tilsvarer fra nettsidene lenger ned i saken.

– Gir oss dårlig rykte

Nedberg Østgård mener det er en «ussel form for svindel» at dette har rammet akkurat dem, fordi det til syvende og sist går utover dyrene.

Hun forteller at FOD verken får kommunal eller statlig støtte, og at de derfor er helt avhengige av folks donasjoner.

– Hittil i år har vi omplassert 78 hunder, og litt i underkant av 300 katter. Vi har også rundt 300 katter på fosterhjem. Veterinæsutgiftene for 2021 er så langt oppe i 1,6 millioner, sier Nedberg Østgård og fortsetter:

– Hvis folk har lagt igjen penger på disse sidene, som egentlig skulle vært til oss, mister vi de pengene. Folk kan også bli redde for å gi fordi de er redd for å bli svindlet, og da får vi heller ikke midlene i trenger. Og når det på Finndyr.no har fremstått som at vi selger hundene våre, gir det oss et dårlig rykte rett og slett. Jeg synes det er ordentlig leit, sier Nedberg Østgård.

Finndyr.no: – Misforståelse

Avisa Oslo har kontaktet både Facebook-siden «Forening for omplassering av dyr» og Finndyr.no. Når artikkelen blir publisert har Facebook-siden «Forening for omplassering av dyr» blitt slettet, og AO har ikke mottatt noe svar på vår henvendelse.

Finndyr.no. skriver på sin side at det hele er resultatet av en feil og en misforståelse:

– Vi er tre unge entreprenører som har vondt i magen over artikkelen dere har tenkt til å skrive fordi det på ingen måte henger sammen med virkeligheten. Vi har nettopp startet, og gjorde en feil fordi vi jobber med kunstig intelligens, skriver en som undertegner med «Jens».

Han forklarer at nettsiden hjelper folk med å få solgt hundene deres, og at de på ingen måte er ute etter å svindle noen, men å finne et nytt og trygt hjem til dyrene.

På spørsmål om FOD sine bilder og annonser er blitt fjernet, svarer han:

– Ja, alt er fjernet. Vi gjorde det da vi fant ut at vi hadde gjort en feil. Det var vi som kontaktet dem først for å fortelle at vi hadde gjort en feil. Vi er tre utviklere (nerder) som jobber med kunstig intelligens og feil kan skje.

Opplevd det før

Nedberg Østgård håper med dette intervjuet at folk tenker seg om to ganger før de prøver å bruke foreningen til sin fordel.

– Nå er vi blitt obs på dette, vi har folk som tipser oss og vi tar det videre, sier hun bestemt.

Hun forteller at de har opplevd svindel tidligere, men at det er noen år siden det har skjedd sist. Hun reagerer derfor på at det nå har vært to tilfeller på kort tid.

– Det ga meg en ekkel følelse på at dette ikke er noe jeg vil skal utvikle seg. Folk må skjønne at dette er noe som vi tar seriøst. FOD kommer ikke til å la dette gå, sier Nedberg Østgård.