Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre roper varsku om smittesituasjon på skole: – Mange er bekymret

Foreldre ønsker at Kringsjå skole skal over på rødt nivå. Bydelsoverlege forstår ønsket, men sier de har kontroll.

– Mange er bekymret, og jeg har skjønt at noen holder barna sine hjemme, sier FAU-leder ved Kringsjå skole, Jan Briseid.

Skolen har ifølge Briseid vært forskånet mot mye koronasmitte, men den siste tiden har situasjonen endret seg. Nå er seks elever og én lærer smittet av covid-19.

Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte saken.

I forrige uke bestemte myndighetene at alle skoler i Oslo skulle over på gult nivå, men nå roper foreldrene på Kringsjå skole varsku.

– Det er upassende at skolen går over til gult nivå. Flere foreldre ivrer for hjemmeskole fram til Kristi himmelfartsdag, sier Briseid.

Les også

Toppleder i gigantisk utleiefirma leide ulovlig ut kjelleren i sin private Skøyen-villa

Har kontroll på situasjonen

Bydelsoverlege i Nordre Aker, Tom B. Sundar, sier at Kringsjå skole forblir på gult nivå. Det ble bestemt under et møte med smittesporingsteamet og rektor mandag formiddag.

– Vi har fått spørsmål om skolen kan stenge. Svaret på det er nei. Enn så lenge har vi kontroll på dem som er smittet og dem som er i karantene, sier Sundar.

For å stenge må nemlig visse kriterier være oppfylt: Det kan være at situasjonen er ute av kontroll eller at antallet smittede eskalerer. Sundar forklarer at myndighetene ikke ønsker at skoler skal stenge som et føre-var-prinsipp, ettersom mange elever har behov for å være på skolen.

– Men hvis tre-fire elever blir smittet hver dag framover, kommer vi til å tenke annerledes, sier Sundar.

Selv om smittesituasjonen på Kringsjå skole er under kontroll, forstår Sundar at noen foreldre er bekymret.

– Vi hadde et stort smitteutbrudd i en barnehage i påsken og kan få en slik situasjon her også. Men smittesporerne opplyser at folk har blitt smittet på fritiden. Vi har også god dialog med skolen, og de tar smittereglene på den største alvor, sier Sundar og fortsetter:

– Jeg forstår også at noen foreldre skulle ønske at skolen kunne vært på rødt nivå nå, med tanke på at det er mange røde dager framover. Jeg hadde nok tenkt det samme selv. Vi er i dialog med Folkehelseinstituttet (FHI) om dette, men per dags dato er ikke kriteriene oppfylt.

Les også

Else forelsket seg i den unike Oslo-eneboligen: – Folk går seg nesten vill her

Ikke enig

FAU-leder, Jan Briseid, forstår ikke at skolen blir på gult nivå.

– Jeg mener at man burde beholdt skolen på rødt nivå. Jeg skjønner at mange generelt sett ønsker at skolen skal holde åpent, men situasjonen er litt annerledes på Kringsjå skole, mener han.

Selv har han en datter som sitter i ventekarantene.

– Det er mye som koker nå. Dette er ikke skolens feil, men foreldre blir bekymret. Jeg tipper rektor har fått x antall henvendelser. Selv har jeg fått en del. Folk er ikke interessert i å bli smittet, spesielt ikke før Kristi himmelfartsdag og 17. mai, sier Briseid.

Avisa Oslo har forsøkt å få tak i rektor på Kringsjå skole, men har ikke lykkes å få en kommentar mandag.

Kommentarer til denne saken