Meteorologene varsler stor fare for flom i Akerselva og jordskredfare på store deler av Østlandet. Men foreløpig har ikke været ført til store problemer i Oslo.

Vannføringen fra Maridalsvannet til Akerselva ble økt fra 25 kubikkmeter i sekundet til 30 kubikkmeter i sekundet på fredag. Søndag kveld er vannføringen 32 kubikkmeter i sekundet.

– Dette skyldes at magasinene fortsatt er fulle og at tilsiget fremdeles er høyt. Det kom mye nedbør lørdag, og det er ventet mye nedbør søndag; noe nedbør også fra mandag. Hvor høy snøgrensa blir under den kommende nedbøren vil påvirke hvor mye vann som slippes ut i Akerselva de neste dagene. Vann- og avløpsetaten i Oslo oppfordrer eiere av bygninger langs Akerselva til å sikre seg så godt de kan, heter det i varselet fra Meteorologisk institutt.

Har tømt noen kjellere

Brannvesenet har hatt færre oppdrag som følge av været enn etaten fryktet. Det sier vaktkommandør Glenn Gulbrandsen ved 110-sentralen i Oslo søndag kveld.

– Vi har pumpet ut vann fra noen kjellere, og vest for Oslo har noen trær blåst ned og laget problemer. Det har vært litt å gjøre, men det har gått bedre enn vi fryktet, sier Gulbrandsen.

Han sier den svært regntunge høsten har gjort at det ikke skal mye til før det oppstår flom.

– Selv om det ikke styrtregner vil ikke bakken klare å ta unna det regnet som kommer mange steder. Vi var litt spente før helga, men det ser ut som det har gått ganske bra, sier han.

Mer trøbbel i vest

– Vi hadde vel fryktet litt mer trafikale utfordringer som følge av været, men de meldingene vi har fått, har vært fra Asker og Bærum og de mer høyereliggende områdene. Der har nedbøren lagt seg som snø i stedet for regn.

Det svarer Martin Martinsen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, på spørsmål om politiet har fått mange henvendelser i forbindelse med uværet.

Politiet følger likevel nøye med på situasjonen.

– Vi har hele tiden dialog med kommunen og brannvesenet. Vannstanden monitoreres kontinuerlig av kommunen, så vi følger med og er avventende, sier operasjonslederen.