– De fleste elevene er mer redde for nedstenging enn for smitte, sier Maria Borgli Ulrichsen.

Hun er fungerende elevrådsleder ved Foss videregående skole og en av 159 elevene som har fått påvist covid-19 under et større utbrudd på skolen de siste ukene.

Nå er hun, og resten av medelevene på VG1 og VG2 sendt hjem. Bydelsoverlegen besluttet fredag at elevene i VG1 og VG2 skulle i sju dagers karantene for å få bukt med et stort smitteutbrudd. 546 antall elever har hjemmeskole og får ikke møte andre før fredag.

Siden skolestart 16. august har 159 av 775 elever på Foss videregående skole fått påvist koronasmitte.

– Hvis det skjer, så skjer det

Utbruddet har ført til at flere stiller spørsmål ved hvorvidt det var riktig å åpne opp for fysisk undervisning eller ikke. Enkelte har også reagert på at de mener unge blir sykere av covid-19 enn det helsemyndighetene har gitt inntrykk av. Ulrichsen sier at de medelevene hun har hatt kontakt med, ikke deler denne bekymringen:

– Jeg fikk symptomer forrige søndag og er i karantene til onsdag. Jeg ble ikke veldig syk: Jeg fikk vondt i hodet, og ble litt utmatta. Jeg har hatt influensa tidligere, og syns det var verre. Da jeg ble syk var jeg først litt bekymra, men ikke veldig redd. Vi lever jo i en pandemi, og da kan man bli smitta. Hvis det skjer, så skjer det. Jeg tror veldig mange av oss tenker det, sier hun.

Ulrichsen sier at i begynnelsen av pandemien, så var mange bekymret over foreldre, besteforeldre eller andre nærkontakter skulle bli smitta. Nå som brorparten av den voksne befolkningen i Oslo er vaksinert, så har hun inntrykk av at hennes jevnaldrende ikke er så veldig bekymra.

– Foreldrene våre, besteforeldrene og folk i risikogruppen er nå vaksinert. Det er de vi først og fremst har vært bekymra for. De fleste på vår alder blir ikke så veldig dårlige, sier hun og legger til:

– Det er noen som blir litt syke, men det er det jo en del som blir skikkelig dårlige av vaksinen også, så mange syns det er like greit å bare få korona og bli ferdig med det. Jeg tror de fleste av oss er innmari lei. Vi har levd i ett og et halvt år med strenge regler, og det har vært skikkelig tøft.

– Den psykiske påkjenningen er verre enn å bli smittet

Ulrichsen sier at det de fleste elevene hun har hatt kontakt med beskriver, er redselen og bekymringen knyttet til nok en nedstenging:

– Det jeg ser mye av, er elever som har det helt forferdelig med å havne i karantene, eller bli sendt på hjemmeskole. Det er veldig mange som har hatt det psykisk tøft under korona. For oss elever har den psykiske påkjenningen vært verre enn det å bli smittet, sier Ulrichsen.

Avgjørelsen om å åpne opp igjen skolene har fått kritikk etter utbruddet på blant annet Foss, men Ulrichsen mener det var rett av myndighetene å åpne opp nå.

– De strenge restriksjonene var skikkelig vanskelig for den psykiske helsen til elevene. De fleste elevene er mer redde for nedstenging enn for smitte. Selv om vi unge også kan bli syke av korona, så dør vi ikke.

– Tror du denne holdningen har gått utover smittevernet?

– Nei, de aller fleste har vært flinke til å følge regler, men det har jo liksom ikke vært så mye regler å følge. Så lenge myndighetene ikke setter ned forbud, så gjør vi de tingene vi kan, sier hun.

Riktig med akutt brannslokking

– Flere av oss var på en fest på fredag, det kan godt hende det var der jeg ble smitta. I ettertid, så kan man jo tenke at det ikke var så lurt, samtidig tror jeg man må tenke på mer enn bare smitte her. Ja, vi har hatt et smitteutbrudd, men så lenge ingen blir veldig syke eller dør, så tror jeg man må tåle at det skjer, sier Ulrichsen og legger til:

– For mange, så er det faktisk bedre å bli litt syke, enn å bli isolert fra vennene sine igjen.

– Mener du at det var feil å sende elevene hjem og i karantene?

– Det var nødvendig med litt akutt brannslukking av smitteutbruddet, og det syns jeg var riktig. Dessuten er det bare snakk om en uke, hvis det hadde vært lenger så hadde jeg vært veldig skeptisk, sier hun.

– Jeg tror vi har nådd et punkt hvor vi må velge mellom elevenes psykiske helse og smittevernet. Nå som flere og flere blir vaksinert og immune, så er det på tide å slippe opp og tåle å leve med litt smitte i samfunnet.

Krevende dager

Fungerende rektor på Foss videregående skole, Elisabeth Ringdal, sier at det har vært krevende dager for både ansatte og elever.

– Siden det var grønt nivå i forrige uke, måtte undervisningen foregå som normalt. Det var utfordrende å ha alle elevene på skolen samtidig som vi jobbet med å forebygge smitte, sier hun.

Hun roser samarbeidet med bydelsoverlegen. Skolen har blant annet påvist smitte tidligere ved at elevene bruker selvtester.

– Men det mest effektive for å begrense smitten, er vaksinen. Vi ser at smitten sprer seg blant de uvaksinerte elevene i første- og andreklasse, sier Ringdal.