Fredagen før andre advent var barer og restauranter stengt i kjernen av Oslo sentrum.

Avisa Oslo (AO) møtte på et fåtall byvandrere, men det var ikke mye å ta seg til noe over 21.00–23.15. Noen av dem vi møtte var på leit etter en restaurant for å ta en matbit eller en pub for å ta noe å drikke. Selv om det bare kan serveres alkoholfritt.

– Jeg fylte nettopp 18 år, i slutten av oktober. Det er litt kjipt slik situasjonen er nå at det ikke er så mye å ta seg til eller å kunne ta en øl, sier videregåendeeleven Lina Gaarder (18) til Avisa Oslo.

– Vi savner at det er litt mer liv. Etter nedstengningen er det tomt og trist i sentrumsgatene og det er lite å ta seg til. I kveld var vi og spiste på restaurant, men der stengte det klokken 21.00. Så gikk vi videre til et annet sted, men vi drakk bare alkoholfritt, og de stengte dessuten klokken 22.00. Så etter det fant vi ut at vi skulle gå hjem, sier Gaarder og venninnen Emma Synstad (18).

Bildeserie

Folketomt i Oslo sentrum

Julebord avlyst

I begynnelsen av november innførte regjeringen de nye strenge nasjonale koronatiltakene på grunn av den økende smitten. I Oslo, som hadde større smittespredning, ble det innført enda strengere tiltak gjeldende fra 10. november.

Begge videregåendeelevene på Blindern har deltidsjobber, men det ser ikke ut til å bli noe julebord for Gaarder.

– Jeg jobber på Coop. Vi skulle hatt julebord, men det er avlyst, sier Gaarder.

– Jeg har deltidsjobb på en nyåpnet kafé som nettopp har fått skjenkebevilling, så nedstengningen kom på et dårlig tidspunkt. Jeg er så ny at jeg er usikker på om de hadde rukket å planlegge noe julebord, sier Synstad.

LES OGSÅ: Hyrer private aktører til å gjennomføre koronatesting

Andre Avisa Oslo snakket med på paradegaten Karl Johan lette etter et utested å slappe av, selv om det ikke er alkoholservering. Andre var på jakt etter dagligvarer. På rekke og rad var det stengte utesteder og mørke restauranter.

– Jeg synes det er bra med nedstengningen fra et smittevernperspektiv. Jeg er ute nå fordi jeg skulle handle mat, men Rema 1000 i Torggata stengte litt tidligere enn vanlig på grunn av koronasituasjonen. Så nå må jeg rett og slett finne en annen butikk og handle, sier Kristine Mathiassen (32) til Avisa Oslo.

– Viktig med smittevern

Hun er ansatt i Capgemini og er konsulent for Microsoft-produkter. Julebordet bedriften hadde planlagt går i vasken.

– Det ble avlyst. Men jeg har mistanke om at de planlegger å holde et digitalt julebord, sier Mathiassen og smiler.

– Hva synes du om de folketomme gatene i sentrum og at alle ute- og serveringssteder er stengt?

– Det er viktig for å ivareta smittevern, men det er samtidig synd at det er så lite folk og lite stemning. Men det er slik det er nå. Tidligere generasjoner har opplevd krig og vanskelige tider, nå er det koronaen som rammer. Vi må bare holde ut til det går over.

De folketomme gatene fører også med seg andre ulemper.

– Jeg føler meg litt mindre trygg i enkelte av gatene. Spesielt i noen av gatene i det området jeg går på tur med hunden min, sier Mathiassen.