Det har vært en uvanlig mild november, melder meteorologen. Helt på tampen av måneden har det likevel vært noen minusgrader her og der.

Med blått på gradestokken har Rune Lorenzen og resten av gjengen i Røa IL langrenn stått klare med snøkanonene. Lorenzen er leder for skigruppa. Han melder at snøkanonene gikk for fullt her om dagen.

– Vi har produsert snø siden torsdagen og fått tak i den første kuldeperioden, sier han til Avisa Oslo.

– Norges beste akebakke

Det ble mildere i helga enn de hadde håpet på, og snøproduksjonen måtte dermed settes på pause. For å få snøparken klar for vinteren trenger de sju dager med snøproduksjon.

Så langt har de produsert snø i to dager og én natt, og det er mye snø som ligger klart i skråningen ned mot Hovseterdalen fra Voksenjordet, forteller skilederen.

– Det er sikkert Norges beste akebakke akkurat nå. Vi venter egentlig på neste kuldeperiode med snø, så vi kan sette skiløyper. Det er litt tidlig å lage skiløyper ennå.

Står klare

Det er første sesongen hvor Røa IL har anlegget med to snøkanoner helt intakt med nok vann og strøm tilgjengelig.

De trenger tre minusgrader eller kaldere for å produsere snø.

Kunstsnøen tåler generelt en del regn og is, så om det kommer noen dager med regn, er ikke det katastrofe.

– Vi har en liten tråkkemaskin klar til innsats så fort det lar seg gjøre. Da lager vi skiløyper på jordet til barnehager, idrettslag og alt, sier Lorenzen.

Han var selv i området søndag kveld og da var det yrende liv.

– Det var stjerner i øynene på barna. Det er for dem vi gjør dette her. Egentlig hadde vi bare trengt å lage en haug, for de eldre barna og ungdommene bruker Sørkedalen og Holmenkollen.

Skiløyper i sikte

Også i Sørkedalen begynner det å danne seg et lag av hvitt på bakken. Der samarbeider Røa IL med Sørkedalen idrettsforening og Skiforeningen for å få løypenettet på plass.

Der er det fem snøkanoner som produserer når det er minusgrader.

I Sørkedalen er det gjerne en del kaldere også.

– Der blir det skiløyper om kun kort tid. Hadde vi fått én natt til hadde det vært skiløype i dag.

Venteliste for å få jobbe dugnad

Ifølge Lorenzen har de rundt 100 mammaer og pappaer i sving på dugnad i «snøkanongjengen». Det være seg på både dag- og nattevakter.

I den anledning har skilederen en «funfact» å komme med.

– Det er mye lettere å få fatt i dugnadsvakter når det er hjemmekontor og korona. Folk trenger litt egentid i vaktbua. Vi merker veldig stor forskjell, selv om det aldri har vært noe problem før heller.

Tidligere har flere foreldre reist og vært mer opptatt, men nå er det nesten sånn at foreldrene spør om når de kan få dra på dugnad.

– Det er faktisk venteliste på å være med å lage snø.

Merker pågang

Selv om det er korona og strenge retningslinjer i Oslo kommune, legger ikke det en demper for planene til Røa IL. De har aktiviteter på samme måte som før, og merker faktisk en økt interesse.

– Folk skjønner at det er utendørs og at det går an å holde på med det. Det er blitt flere i de yngste gruppene enn det har vært før, sier Lorenzen.

På mandager har de yngre barna treninger på Voksenjordet, enten med eller uten snø på bakken.

Ifølge skilederen har de måttet stenge bandybanen for publikum etter krav fra kommunen, men de har ingen planer om å stenge av noe mer av anlegget.

– Kohortene ordner det selv.

Blir rørt

De planlegger også å holde renn som vanlig, men arrangerer over flere dager for å spre folk utover. Martincrossen, som ble arrangert 8. mars i fjor, planlegges også i år. Sist var det tusen deltakere, og i år planlegges det arrangert 10. og 11. mars, der man skiller de eldste og yngste.

– Man blir rørt av å se all idrettsgleden når man bruker så mye tid på dette her. Det er rundt 2000 timer i året på dugnad og det meste drives av frivillige. Det er gøy å se at det blir brukt.

Per nå er det ingen skiløyper som er helt klare i Oslo, ifølge Lorenzen. Skal man gå på langrenn må man enten til innendørshallen på Lørenskog eller til fjells i for eksempel Trysil eller Sjusjøen.

Også i Holmenkollen har det blitt produsert kunstsnø, men man venter fortsatt med å kjøre løypene fordi det er meldt regn.

Det er et stort nett av samarbeid mellom lokale idrettslag og Skiforening for å få det store løypenettet i Oslo på plass til vinteren. For å følge med på status de ulike stedene kan du se en oversikt her. (ekstern lenke)