Smitteutviklingen fortsetter å øke i rekordtempo i India, og det er meldt om at krematorier i New Delhi sliter med å håndtere mengden døde. Mange norsk-indere gjør det de kan for å samle inn penger.

– Vi håper flere restauranter blir med. Det er trist når du ser på nyhetene at folk dør av mangel på oksygen, sier Baljit Singh (48), eier av restauranten Listen to Baljit på Solli plass.

De selger takeaway, og sender hele fredagens omsetning til India, for å kjøpe oksygenbeholdere til koronasyke. Lørdag tar restaurant Asia Aker Brygge over stafettpinnen, og vil donere dagsomsetningen sin.

Nærmere 900.000 kr

– De har blitt inspirert av Listen to Baljit. Det er veldig fint at ordet sprer seg og at flere blir med, sier Harpreet Singh (26). Han er en av initiativtakerne bak Spleiskampanjen «They can't breathe», som ble opprettet av Unge Sikher for tre dager siden.

Kampanjen har samlet inn over 700.000 kroner fra nærmere 2.000 ulike givere.

– Vi har også fått inn en del på vipps og på kontoen til sikh-tempelet. Så jeg tror det er nærmere 850.000-900.000 kroner totalt nå, sier Harpreet da Avisa Oslo møter dem i 14.00-tiden fredag.

Alle pengene skal gå til oksygenkonsentratorer som de sender fortløpende til frivillige som jobber på bakkeplan i New Delhi. Foreløpig har de skaffet 52 stykker, og de har fått sponset gratis frakt.

– For å sitere en lege i India: «Folk dør ikke lenger av korona, men av oksygenmangel.» Folk står i kø i flere timer for å fylle på en oksygensylinder som de kan ta med til syke slektninger, sier Harpreet.

Ifølge Baljit kan ventetiden være på 36 timer.

– Jeg vet om en familie med to barn på åtte og tolv år. Besteforeldrene deres døde i forrige uke, og foreldrene døde for tre dager siden på grunn av korona og oksygenmangel. Så de er helt alene nå. Slik er situasjonen i dag, sier Baljit.

Karpe-vokalist: «Rett oppmerksomheten mot India»

Chirag Rashmikant Patel, best kjent fra rapgruppen Karpe, er av indisk opprinnelse men har vokst opp i Oslo. Han roser organisasjonene Unge Sikher og Hindu Swayamsevak Sangh (HSS).

– De har mulighet til å sende hjelpen direkte. Jeg vet at HSS har startet å sende ned oksygenkonsentratorer. Jeg synes de gjør en veldig bra innsats, sier han.

Karpe-artisten har en oppfordring til nordmenn:

– Vi har naturlig god plass mellom oss, vi har hjemmekontor og rent vann i springen som vi kan vaske hendene med. Ifølge Times of India er det de siste ti dagene registrert over 3.000 koronarelaterte dødsfall daglig, som gir et gjennomsnitt på 150 dødsfall i timen.

– Jeg mener vi må rette oppmerksomheten mot India. Situasjonen med koronapandemien er ikke løst, før den er løst i verden, sier han.

Templer omgjort til sykehus

Organisasjonen Unge Sikher har kontakt med blant andre organisasjonen Khalsa Aid i Dehli som hjelper mennesker i nød og Sikh-templene. Der kan hvem som helst gå, når som helst å få mat.

– Nå leverer de i tillegg akutt-helsehjelp og oksygen og har gjort om templene til sykehus, sier Sumeet Singh.

Han er tidligere leder i Unge Sikher og også en av initiativtakerne bak kampanjen «They can't breathe».

– India får ikke puste nå. Min onkel har vært i den situasjonen som mange er i, han gikk bort på onsdag. Vi fulgte løpet hvor fetteren min prøvde å få tak i oksygensylindere og sto i køer som ikke beveget seg. Da jeg våknet på tirsdag, fikk jeg vite at oksygennivået til min onkel var på 75, at han var akutt syk og at det ikke var noen sykehusplass. Hjelpeapparatet har kollapset, forteller han.

Sumeet sier at de setter umåtelig pris på innsatsen fra alle som bidrar.

– Vi ønsker å kjøpe så mange oksygenkonsentratorer som mulig, og sende disse fortløpende ned til våre indiske brødre og søstre i nød.

Gurudutt Verma i HSS forteller at de sendte 36 oksygenkonsentratorer fra et norsk selskap, og også ansiktsmasker, til New Delhi 4. mai.

– Situasjonen er veldig alvorlig i India, og vi fortsetter pengeinnsamlingen slik at vi kan kjøpe utstyr fra Norge eller andre land i Europa og sende dette til India, sier han.

Verdt det

Forrige fredag donerte restaurant New Delhi som også er eid av Baljit Singh, omsetningen på 55.000 kroner for å hjelpe India. Før åpningen fredag hadde Listen to Baljit allerede opptil 40.000 kroner i omsetning i forhåndsbestilt mat.

– Det er mye jobb og takeaway bestillinger men det er verdt det. Hver dag får jeg telefoner fra India av bekjente som sier de trenger hjelp. Vi har familie i India og det er en veldig vanskelig situasjon for dem som bor der. Vi kan ikke gjøre mye, men vi kan gjøre bidra med noe, sier Baljit.

Norge gir 20 millioner i koronahjelp til India. Pengene går via Verdens helseorganisasjon (WHO) og Røde Kors.