Gå til sidens hovedinnhold

Fnyser av det nye «Supergrønland»: – Tror du jeg tar med barna mine til den parken for å leke? Aldri

Bymiljøetaten og bydel Gamle Oslo har pusset opp og bygget ballbinge og bordtennisbord i Olafiagangen under Nylandsbrua, men alle er ikke like imponert.

– Den parken der har gjort det lettere å drive narkotikasalg, men vanskeligere å drive næring.

Det sier en av eierne av Grønland frukt og grønt, som ligger ved Olafiagangen. Han ønsker ikke å uttale seg med navn eller bilde.

I juni omtalte Avisa Oslo åpningen av det nye byrommet i Olafiagangen på Grønland. I samarbeid med en rekke frivillige aktører har bydel Gamle Oslo og Bymiljøetaten rustet opp det grå betongområdet, som i lang tid har vært preget av dopsalg og annen uønsket aktivitet.

Aktivitetsparken, som åpnet for to uker siden, er en midlertidig del av konseptet «Supergrønland», som tar sikte på å finne en bedre utnyttelse av byrommet. I vinter ble det bygget en midlertidig skøytebane i området, som en del av den samme satsingen.

Lagde egen rapport

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistrede for prosjektet. I forbindelse med åpningen av parken i juni, utarbeidet Byantropologene en rapport på vegne av Bymiljøetaten. Under åpningsseremonien snakket de blant annet med forbipasserende og andre som var til stede.

Blant de flere som var kritiske, var tre menn som satt utenfor grønsaksbutikken, hvorav to var medeiere. Avisa Oslo har snakket med to av de tre mennene, som altså ikke ønsker navn eller bilde på trykk.

– Det er heller blitt lettere for dem som selger narkotika der ute. De gjemmer tingene sine under benkene og under plantejorda. Ofte kommer vi på morgenen for å åpne, så ligger det masse plantejord der ute som vi må feie bort, sier den ene mannen til Avisa Oslo.

Han har muligens et poeng. På den korte gåturen fra Vaterlandsparken, gjennom Olafiagangen og til butikken, rakk Avisa Oslos utsendte å bli tilbudt kjøp av hasj to ganger.

Hva annet kunne man gjort enn å sette opp denne parken?

– Sett opp et politihus. Om det ikke er politi der hele tiden, så hjelper det ikke, ser den ene av de to, før den andre bryter inn:

– Jeg har tre barn. Tror du jeg tar med barna mine til den parken for å leke? Aldri.

De to peker også på at parken gjør varelevering vanskeligere for butikken, da plassen tidligere har blitt brukt til å snu med lastebiler.

«Frustrert»

I rapporten trekkes det også frem en eldre kvinne som – under delen av åpningsseremonien der politikerne skulle holde tale – tok seg gjennom forsamlingen for å ta ordet.

«Hun var ikke særlig fornøyd med slike arrangementer, og hadde noen målrettede kommentarer på lager. [ ...] Det var ikke nødvendigvis arrangementet som sådan hun reagerte på, men en generell tendens: Hun var frustrert over det hun opplever som en «top-down» byutvikling, hvor det ifølge henne alltid er hvite folk som snakker om hvor bra det skal bli for dem som bor der.", heter det i rapporten.

Kvinnen mener at byrom i større grad må skapes av lokalbefolkningen og ikke politikere eller kommuneforvaltere.

Videre kommenterte en forbipasserende far at plantene som er plantet på området er ålreite, men at barn ikke bryr seg om planter, og at det derfor fort kan bli stygt over tid hvis man ikke har en plan for vedlikehold.

– Vi er ydmyke i møte med tilbakemeldinger

På spørsmål om kritikken som fremkommer i rapporten, og fra dem som driver grønnsakbutikken, svarer avdelingsdirektør Monica Fleisje i Bymiljøetaten at dette er årsaken til at dette er en midlertidig løsning.

– Det er dette vi ønsker å evaluere. Det er en ønsket politikk å gjøre noe med området. Det skjer så klart ikke over natten. Hva som er det rette tiltaket er vanskelig å si, og vi er ydmyke i møte med tilbakemeldinger vi får når vi ser på responsen over tid, sier hun.

Fleisje forteller at etaten er klare over utfordringene i området, og at de setter pris på alle tilbakemeldinger.

– Vi ønsker å ta imot tilbakemeldinger på en systematisk måte. Her er det lett å drukne i innspill fra enkeltaktører, mens vi er nødt til å se på hva totalen er her. Da vi hadde skøytebane fikk vi tilbakemelding om at selv dopselgerne hadde tatt hjemmekontor, fordi de var mindre til stede i området.

Samtidig understreker hun at det skal gjøres noe med området, uansett.

– Det er jo ikke sikker at alle blir fornøyd til slutt. Området er beskrevet som et uoversiktlig område, der det er farlige situasjoner hele tiden.

Kommentarer til denne saken