Den britiske koronavirusvarianten skal først ha blitt oppdaget i desember i fjor. Det er usikkert hvor mange tilfeller det er i hovedstaden per nå, men Steen ønsker å få analysert alle positive koronatester i Oslo-regionen for å få avdekket hvor mange tilfeller det totalt kan være snakk om.

– Vi har hatt seks tilfeller av den britiske koronavirusvarianten i Oslo fra desember til dags dato. Alle er smittesporet og satt i karantene.

Det sa helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo rundt klokken 19.00 fredag kveld. Senere på kvelden melder Folkehelseinstituttet (FHI) at det er registrert 19 tilfeller av den muterte, britiske koronavirusvarianten i Oslo.

Ifølge FHIs fylkesoversikt er det registrert ett tilfelle i Innlandet fylke, 10 i Vestland fylke, 9 i Rogaland, 13 i Viken og tre i Agder - i tillegg til de 19 i Oslo.

LES OGSÅ: Nye Oslo-tiltak kommer i kveld

Kommune måtte stenge ned

Totalt i Norge har det vært konstatert 33 tilfeller av den britiske koronavarianten, opplyser helsebyråden.

Flere kommuner var samlet til krisemøte i forbindelse med virusutbruddet i Nordre Follo Det førte til athele nabokommunen til Oslo stengte helt ned.

Representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet deltok også. Møtet foregikk digitalt.

Fredag kveld, fra klokken 19.15, var hele byrådet i Oslo samlet i et nytt krisemøte med en berammet varighet på én time. Samtidig sitter regjeringen og drøfter krisen i en regjeringskonferanse.

– Det er stor fare for videre spredning, sier kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, til TV 2 fredag kveld.

LES OGSÅ: Oslo universitetssykehus ber ansatte som bor i Nordre Follo holde seg hjemme

Barnehager og skoler kan bli stengt

– De drøfter nye tiltak for Oslo-regionen, mens vi lokalt ennå ikke har fått vite noe om hvilke tiltak det er snakk om, sier Steen.

Tidligere fredag uttalte byrådsleder Raymond Johansen at det vil være aktuelt å stenge ned barnehager og barneskoler.

LES OGSÅ: Raymond sier nei til Kollen-renn

– Det viktige nå er at den engelske virusvarianten har dukket opp i en ukontrollert setting, det jeg kaller for villsmitte. Tidligere har vi klart å spore tilbake hvor smitten kom fra og vi fikk kontroll på alle smittede og alle kunne spores tilbake til England. Vi hadde også klarhet i hvor smittet beveget seg. Det har vi ikke nå, sier Steen.