I alt fire sexarbeidere fra Øst-Europa er denne uken vedtatt utvist fra Norge på grunn av brudd på smittevernbestemmelsene. Politiet har grunn til å tro at to av dem kom til landet etter at regjeringen lanserte full innreisenekt.

– Det er snakk om sexarbeidere som har utøvd praksisen sin på en slik måte at UDI (Utlendingsdirektoratet, red.anm.) mener de er i strid med gjeldende smittevernlovgivning, sier politiadvokat i Oslo-politiet, Andreas Meeg-Bentzen.

Utvist i to år

Det er ikke i seg selv straffbart å selge seksuelle tjenester i Norge, men smittevernlovenes krav til avstand og antall nærkontakter lar seg dårlig kombinere med virksomheten.

To av kvinnene, som begge kommer fra Ukraina, ble pågrepet mandag 8. februar, og sitter internert i politiets varetekt fram til de blir transportert ut av landet. Begge er utvist fra Norge i to år, og bøtelagt for brudd på smittevernlovgivningen.

Ytterligere to kvinner fra Ungarn har fått utvisningsvedtak av samme grunn. De skal ikke tilhøre reisefølget til de to ukrainske. En av dem fremstilles for internering i Oslo tingrett torsdag ettermiddag, mens den andre uttransporteres uten internering fredag.

LES OGSÅ: Fire prostituerte bortvises fra Norge etter smittevernbrudd

Omgikk grensekontroll

De to kvinnene fra Ukraina tilhører samme følge, og skal ha kommet til Norge etter at regjeringen stengte grensene 29. januar.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi har holdepunkter for at de to ukrainske kvinnene har kommet til landet etter at det mer eller mindre fullstendige innreiseforbudet ble innført. De har forklart at de har omgått grensekontrollen. Det er alvorlig at folk går så langt for å komme seg inn i Norge, sier politiadvokat Meeg-Bentzen.

LES OGSÅ: To prostituerte kvinner siktet for grovt ran hjemme hos en mann. Forsvarer mener én av dem er offer for menneskehandel

Flere tilfeller

Det er ikke første gang sexarbeidere sendes ut av landet på grunn av smittevernbrudd.

Fire rumenske sexarbeidere som kom til Norge i november og desember ble 13. januar fraktet ut av landet av samme grunn. De skal mellom seg ha hatt nærkontakt med over 120 kunder i uken.

Trussel mot folkehelsa

18. januar ble ytterligere to sexarbeidere pågrepet i Oslo. En av dem kan ha hatt kontakt med opp til 160 personer på én måned.

– Det kan synes som om sexsalget ikke vil ta slutt, uttalte Meeg-Bentzen den gang til TV 2 i sakens anledning.

Politiet og UDI har ved tidligere anledninger uttalt at de ser alvorlig på denne typen saker. I saken om kvinnen som ble pågrepet i slutten av desember betegnet UDI kvinnens virksomhet som en trussel mot folkehelsa.