Natt til lørdag ble to personer drept og flere alvorlig skadd etter at en mann avfyrte en rekke skudd i Oslo sentrum.

Hendelsen skjedde i området mellom Kristian IVs gate og Rosenkrantz' gate, både personer ved baren Pers på Hjørnet og den skeive baren London Pub skal ha blitt truffet av skudd.

Lørdag morgen har mange lagt ned blomster og flere personer har samlet seg ved åstedet for å uttrykke sorgen. Blant disse er ekteparet Bente Hammer (60) og Liv Marit Andreassen (66).

De har vært kjærester i ni år, og giftet seg for en knapp måned siden. I dag skulle de egentlig gå i paraden.

Vil ikke skremmes fra å feire

Ekteparet forteller at de har reist til hovedstaden fra Holmestrand for å feire Pride med venner og kjente. De har bodd på Tomas Hotel Rosenkrantz som ligger midt imellom utestedene, og kunne ikke tro sine egne øyne, da de skulle spise hotellfrokost lørdag morgen.

– Det er grusomt. Vi har mange venner på London. Så vi er i sjokk, sier Andreassen til Avisa Oslo.

Ekteparet syns det er vondt at paraden er avlyst, men sier at de håper det blir en markering likevel.

– Kanskje det blir tog likevel, på en helt annen måte. Det håper jeg virkelig. At vi samles likevel og går i stille og rolig posisjon, sier ekteparet.

Hammer legger til:

– Dette skal ikke få skremme oss helt. Det synes jeg ikke.

De vet enda ikke om de kjenner noen som ble rammet av angrepet. Det bekymrer dem.

Andreassen håper ikke at hendelsen gjør at man ikke tør å markere Pride denne dagen.

– Jeg vet at folk kommer til å samle seg. Det er 143 flåter i paraden i år, det er rekord. Det er veldig synd at det er avlyst, men det er ikke snakk om at denne drittsekken skal skremme oss fra å feire.


– Viktig å komme hit

– Det er nok viktigere enn man tror å komme hit og stille opp ved å legge ned blomster og vise solidaritet.

Det sier Karen Mørkved (47) i det hun legger ned blomster ved åstedet. Hun er preget og berørt av nattens angrep, selv om hun personlig ikke ble rammet.

– Vi lever egentlig i et ganske fredelig land. Vi husker jo Utøya og vi husker angrepet på moskeen. Folk blir redde, folk blir berørt og dette er ingen bagatell. Jeg synes det er forferdelig.

Selv er hun ikke redd. Hun hadde ikke planer om å gå i paraden, men kunne tenke seg å dra og se på. Mørkved synes det er trist at paraden er avlyst, men har også forståelse for valget.

– Man kan jo ikke ta noen sjanser med så store menneskemengder etter en slikt angrep. Det er for ferskt. Det var viktig for henne å legge ned en blomst ved åstedet i dag.

– Det føles litt tomt å legge ned en blomst når liv har gått tapt. Etter terroren på Utøya følte jeg at det var så mye hjemløs omsorg. Og det føler jeg litt nå også. Man kan ikke gjøre noe annet, men en synlig ting man faktisk kan gjøre er nettopp dette.