– Jeg reagerer på at Solberg for andre gang på kort tid holder en full redegjørelse uten å komme med noe konkret, sier Oslo-politiker og SV-stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski, som omtaler regjeringens bruk av pressekonferanser uten tiltak som «ekstremt forvirrende».

På søndag holdt statsminister Erna Solberg en pressekonferanse i anledning at det nærmer seg et år siden regjeringen innførte de strengeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. Tirsdag formiddag fulgte hun opp med å holde en redegjørelse for Stortinget.

Deretter holdt hun på ny en pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie.

Mange reagerer nå på at det ikke har kommet frem noe konkret om smitteverntiltak i løpet av noen av seansene. Både på søndag og i dag varslet Solberg at det kan komme strengere tiltak, uten at det ble fastslått hvilke tiltak som eventuelt kommer og når.

Les også

Stortinget må si ja til CRPD i dag

– Kjempealvorlig

Kasik er redd for at folk vil slutte å følge med på pressekonferanser, om dette mønsteret setter seg.

– Det ville vært kjempealvorlig i en kritisk fase av pandemien der folk er lei og smitten skyhøy, sier hun.

Kaski mener at innholdet i statsministerens tale er særlig fjernt for Oslo-folk.

Hovedstaden har hatt svært strenge tiltak siden i fjor høst. Folk oppfordres til å ikke besøke hverandre og ha hjemmekontor, mens butikker, kinoer og restauranter stenger dørene for besøkende.

– Det er rett og slett veldig merkelig å høre at hun ber oss om å ikke reise til utlandet i påska, sier Kaski, som mener at dette er helt virkelighetsfjernt for Oslo-folk flest.

– Det folk faktisk lurer på er når man kan møte familien igjen, når butikker åpner og om det er lov til å ha besøk, sier SV-politikeren til Avisa Oslo.

Harselas på Twitter

Kaski er ikke den eneste som reagerer på dette. På nettstedet Twitter har flere lagt ut innlegg som harselerer med kommunikasjonen til regjeringen.

Blant dem er Rødt-politiker Mimir Kristjánsson, som skriver følgende:

«Jeg har innkalt familien til pressekonferanse i morgen. Der vil jeg orientere om at jeg seinere i uka har planer om å vaske badet. Akkurat når jeg vasker badet vil jeg komme tilbake til på en ny pressekonferanse seinere. Kommer også til å lese opp et dikt av Trygve Skaug.»

Også redaktør for nettavisen Filter Harald Klungtveit gir uttrykk for at det var vanskelig å følge med på hva som faktisk ble kommunisert under dagens redegjørelse.

«Jeg misforsto flere ganger i løpet av Erna redegjørelse hva som er de nye tiltakene. Trodde jeg bare hadde fått for lite kaffe, men ser at nyhetsdeskene til Dagbladet og NRK også tolket feil.", skriver han, og viser til at blant annet NRK skrev at regjeringen innførte skjenkestopp i hele landet, før de senere trakk denne meldingen.

Mener hun taper uansett

Avisa Oslo har sendt en forespørsel til Statsministerens kontor om saken, men har foreløpig ikke fått svar. Under regjeringens pressekonferanse, som fant sted etter redegjørelsen på Stortinget, fikk Erna imidlertid spørsmål om hun har blitt «litt for glad i egen stemme».

– Det er ikke det. Du kan godt si at jeg kunne latt vær å orientere på Stortinget i dag, min prognose på det ville vært at i morgen hadde det vært et oppslag i avisen om at Stortinget hadde ment at de burde vært orientert, svarte statsministeren, og fulgte opp med et engelsk ordtak:

– You’re damned if you do, and you’re damned if you don’t.