Sjåføren er nå siktet for forsettlig påkjørsel og forsøk på grov vold, bekrefter politiet.

Ifølge eieren av bilen var handlingen et forsøk på selvforsvar som følge av at Sian skal ha brent koraner utenfor Oslo politihus og moskeen på Mortensrud lørdag ettermiddag.

I kjølvannet av hendelsen har flere reagert på handlingen. Samfunnsdebattant og skribent Mohamed Abdi er en av dem.

– Gratulerer til de jævla noldusene som kjørte den sølvfargede bilen. Håper dere havner i fengsel hele gjengen. Fordømte idioter som tror dere forsvarer noe som helst ved å oppføre dere slik, skriver Mohamed Abdi på Facebook.

– Dere ga Sian hva de ønsket hele tiden: Voldelige motreaksjoner mot sine provokasjoner.

– Videoen ligger ute i sosiale medier også. Så langt ingen dødsfall. Heldigvis. Dette var på E6 midt i rushtiden. Det kunne endt fryktelig, fortsetter han.

Videoen viser hvordan SIAN-leder Lars Thorsens bil tilsynelatende blir presset ut av veien på E6 og havner på taket.

Frykter voldseskalering

Kenneth Arctander Johansen, daglig leder ved RIO, reagerer også. Han tror det kan føre til ytterligere voldshendelser.

– Dette er en eskalering av vold. For meg fremstår det som et villet forsøk på presse den høyreekstreme Sian-lederen Thorsen ut av veien.

– Når noen bevisst forsøker å angripe ham på veien på denne måten, er jeg redd dette kan føre til ytterligere voldshandlinger, ettersom det finnes mange personer i de høyreekstreme miljøene som har et betydelig voldspotensial.

Han understreker at han ikke kjenner til hele hendelsesforløpet, utover det man kan finne ved åpne kilder på nett.

Dramatisk hendelse

Videobilder viser at Sian-lederen brenner det som tilsynelatende er en koran i et veikryss. Flere kommer til stedet, og det blir amper stemning før Sian-lederen og hans følge kjører videre.

De blir fulgt etter av en personbil, som flere ganger kjører inn i Sian-lederens bil før de kommer ut på E6.

Deretter stanser Sian-lederen sin bil, mens personbilen kjører et par hundre meter videre og stanser på motorveien. Sian-lederen kjører så forbi, før personbilen kjører inn i Sian-lederens bil, som kjører av veien, ruller rundt og havner på taket.

Det var fem personer i Sian-bilen. En av disse er kjørt til sykehus, mens de øvrige er fraktet til legevakta. Videoen viser at påkjørslene skjedde midt i trafikken på E6, og at flere andre bilister måtte kjøre unna for ikke å bli truffet.

– Drapsforsøk

Eivind Trædal, gruppeleder for MDGs bystyregruppe i Oslo, er tydelig om hva han synes hendelsen lørdag ettermiddag.

– Dette er jo drapsforsøk. Totalt uakseptabelt. Ingen fortjener å møtes med vold for sine ytringer, uansett hva man ellers måtte mene om Sians budskap og metoder, skriver Trædal på Twitter.

Frp politiker Per-Willy Amundsen omtaler hendelsen som et politisk motivert drapsforsøk mot Sian.

– Politisk motivert vold er totalt uakseptabelt og må bekjempes med alle nødvendige midler, uansett hva man måtte mene om det politiske budskapet de som blir rammet av volden representerer.

Videre skriver Amundsen at han forventer at Oslo politidistrikt setter inn nødvendige ressurser for å etterforske og oppklare saken.

– Politimesteren i Oslo gikk nylig til anmeldelse av lederen for Sian, nå må Beate Gangås vise at Sians representanter har krav på den samme rettssikkerhet som alle andre norske borgere, avslutter Amundsen.

Sian skulle opprinnelig holde en markering utenfor Stortinget lørdag, der det også var planlagt å brenne en koran. Denne markeringen ble stanset av politiet på grunn av trusselnivået etter masseskytingen i Oslo sist helg.