To uker etter at 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt og drept på Mortensrud, er fremdeles ingen pågrepet i saken.

– Vi har fortsatt god framdrift og får inn mye informasjon. Vi har et godt håp om en oppklaring, sier politiadvokat Børge Enoksen, påtaleansvarlig for drapsetterforskningen.

Han vil foreløpig ikke gå inn på hva politiet mener er bakgrunnen for skytingen.

– Det er et naturlig spor i etterforskningen, men jeg kan ikke gå inn på detaljer, sier Enoksen, som heller ikke vil kommentere om noen konkrete miljøer har pekt seg ut som interessante for politiet.

Våpen på kjøpesenter

Samtidig har politiet gjort flere pågripelser i tilknytning miljøer i Oslo sør, uten at de foreløpig kan knyttes direkte til drapet på Mortensrud. Mandag denne uken ble en 18-årig mann fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, siktet for grov, ulovlig bevæpning på offentlig sted.

Blant annet skal han ha hatt med våpen på et kjøpesenter. Siktelsen mot ham omfatter også besittelse av narkotika.

Retten besluttet å fengsle 18-åringen i fire uker, der to av dem er i full isolasjon, under henvisning til bevisforspillelsesfare.

I fengslingskjennelsen fremkommer det at 18-åringen har forklart at han var i besittelse av skytevåpen for å beskytte seg selv.

«Politiet har behov for å etterforske hvordan siktede fikk tak i våpen og om det var planer om å benytte dette aktivt», heter det i kjennelsen.

Videre refererer retten til opplysninger om at det siden drapet på Mortensrud, er en «anspent situasjon i flere miljøer».

Torsdag ettermiddag ble ytterligere fire menn, alle i midten av 20-årene, fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Ifølge Avisa Oslos opplysninger har alle tilknytning til Mortensrud. Samtlige er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen.

Politiadvokat Kristin Feed håndterte to av fengslingene. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

– Min klient erkjenner straffskyld, men begjærte seg løslatt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier advokat Øystein Storrvik, forsvarer for den ene siktede mannen.

Økt tilstedeværelse

Børge Enoksen kan på sin side bekrefte at politiet holder et godt øye med hva som rører seg i kjølvannet av drapet.

– Selv om vi ikke ser noen direkte sammenheng med drapssaken, er det naturlig at vi følger ekstra godt med i forebyggende øyemed, sier han.

– Er politiet bekymret for spenningsnivået i etterkant av drapet?

– Vi ser jo med bekymring på de hendelsene som har vært, og er opptatt av å forebygge mulige nye hendelser.

– Er det grunn til å frykte at drapet kan utløse nye alvorlige hendelser?

– Det er det vanskelig å si noe om, svarer Enoksen.

Siden drapet ved Lofsrud skole har politiet hatt økt tilstedeværelse på Mortensrud.

– Vi forsøker også ha en åpen dialog der vi kan få inn informasjon som kan være viktig for etterforskning. I tillegg er politiet én ting – man har også et ansvar der ute for å melde ifra om bekymringsverdige forhold, sier Enoksen.

– Hvordan opplever politiet denne dialogen?

– Vi har fått mye informasjon. Vår erfaring er at folk snakker med oss, svarer politiadvokaten.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, undersøker politiet om det er noen sammenheng mellom drapet på Mortensrud og tidligere voldsepisoder knyttet til Søndre Nordstrand.

– All den tid det har vært mange episoder, er det naturlig å sjekke om det har noen sammenheng. Per nå er det for tidlig å si noe om, sier Enoksen.

Drap og skytinger i fjor

I januar i fjor ble 21 år gamle Halil Kara, også han fra Mortensrud, skutt og drept på Prinsdal. Tre menn med tilknytning Holmlia ble i august dømt i forbindelse med drapet. Da drapssaken gikk for retten i vår, fremkom det at det har vært konflikter mellom grupperinger på Mortensrud og Holmlia.

I etterkant av Prinsdal-drapet var det to skyteepisoder natt til langfredag i påsken i fjor. Med kun få timers mellomrom ble det ble først løsnet skudd mot en bil ved Lofsrud skole på Mortensrud, før en annen bil ble beskutt på Bjørndal senere samme natt. Ingen ble fysisk skadet i hendelsene, men en rekke personer er i etterkant dømt for både drapsforsøk og grove trusler med skytevåpen.

John Christian Elden, bistandsadvokat for Adans familie sammen med kollega Farid Bouras, har tidligere uttalt at det er naturlig for politiet å undersøke skytterens motiv, da det er lite sannsynlig at han skjøt helt uten grunn.

– At han da likevel kan ha skutt en tilfeldig ung gutt som var på feil sted, er bare tragisk. Avdøde hadde ingen fiender som familien kjenner til, sa Elden til Avisa Oslo i forrige uke.

Fem dager før skytingen på Mortensrud for to uker siden, ble en 22 år gammel mann skutt og alvorlig skadet i et parkeringshus i Munkedamsveien i sentrum natt til 2. oktober. Til sammen fire personer er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Tre av dem sitter varetektsfengslet, mens politiet har uttalt at mistanken er svekket mot fjerdemann.

Politiet har flere ganger opplyst at de foreløpig ikke ser noen sammenheng mellom sakene.