Tidligere denne uken ble fengslingsperioden for tre gutter i alderen 17 til 18 år, forlenget med nye to uker.

Sammen med to andre gutter, er de siktet for medvirkning til drapsforsøk og kroppsskade etter en voldsepisode på Tokerudberget på Stovner 16. mars.

Her ble to unge menn i 18-20-årsalderen påført stikkskader med kniv. Den ene fornærmede ble alvorlig skadet og måtte til behandling på sykehus; den andre fikk helsehjelp for mindre alvorlige skader på legevakten.

«Konflikt i miljøet»

I de ferske fengslingskjennelsene fremkommer det at politiet fremdeles ikke har full oversikt over de involverte i hendelsen.

«De involverte i saken, siktede og vitner, vet om hverandre. Det er en konflikt i miljøet», skriver Oslo tingrett i kjennelsen mot den ene 17-åringen.

Det opplyses samtidig at politiet håper at etterforskning vil kunne avsluttes innen kort tid. Flere av de involverte har imidlertid ikke ønsket å stille i politiavhør.

Den ene fornærmede er heller ikke avhørt på grunn av helsetilstanden hans.

Tingretten betegner for øvrig saken som alvorlig:

«Saker der grupper av relativt unge gutter utøver relativt grov vold med potensial for alvorlige kroppsskader, invalidisering eller død utløst av tilsynelatende bagatellmessige tvister er dessverre økende», heter det i den ene fengslingskjennelsen.

«Det samfunnsmessige behov for oppklaring av slik kriminalitet er stort, men vanskeliggjøres iblant av sterke lojalitetsoppfatninger mellom de ulike gruppemedlemmer», skriver retten videre.

Begrunnelsen for fortsatt varetekt for de siktede guttene, er bevisforspillelse.

Dømt for knivvold

Det var klokken 19.52 på kvelden onsdag 16. mars, at politiet via AMK fikk melding om to skadde personer på Tokerudberget. Begge ble funnet utendørs i tilknytning noen boligblokker.

I uken som fulgte ble de fem siktede guttene pågrepet.

Flere av dem er kjent for politiet fra tidligere straffesaker.

I august i fjor ble den ene 17-åringen dømt til 418 timers samfunnsstraff. Ifølge dommen truet han en annen gutt med kniv på Trosterud for å få vedkommende til å legge seg i bagasjerommet på en bil.

I forbindelse med trusselepisoden stakk 17-åringen fornærmede i magen med kniven, slik at han ble påført et kutt. Han forsøkte også å stikke ham flere ganger, men gutten kom seg unna.

Dommen fra august var en fellesdom med en dom fra mai i fjor. Der ble 17-åringen dømt for å ha begått flere ran ulike steder i Oslo, sammen med tre andre gutter.