Gå til sidens hovedinnhold

Flere i nabolaget opplever postkasseinnbrudd: Ble møtt av dette synet i oppgangen

En rekke borettslag på Torshov har opplevd innbrudd i postkassene. Posten bekrefter en økning i innrapporterte tilfeller fra området.

– Det er folk som bor alene her som har vært veldig påpasselige med å låse dørene, fordi de vet at det har vært folk her som er interessert i å ta ting, sier Jaran Dammann (54).

Han er styreformann i Torshov Kvartal 1, som omfatter Bentsebrugata 2–10 og Sandakerveien 29, og forteller at de har hatt innbrudd i postkassene i minst to oppganger cirka to uker før jul.

– Alt tyder på at det er brukt postnøkkel, sier Damman til Avisa Oslo.

Styreformannen forklarer at innbruddene ble oppdaget da døren som åpner alle postkassene samtidig, sto åpen i to oppganger.

– Det var ingen tegn på at det var brutt opp, sier han.

Videre forteller han at de fant gavepapir med navn til beboerne i bakgården, der papiret var dratt av og innholdet tatt ut.

Han påpeker at det verken har vært tegn til innbrudd på inngangsdør eller postkasse og at «rett hjem»-levering – altså levering på døra – blir stadig mer vanlig.

– Derfor er det ikke bare det som legges i postkassen som kan forsvinne hvis noen har tilgang til ytterdøren, som det ser ut som de har, sier styreformannen.

Det beboerne tenker mest på, er likevel at det har vært ubudne gjester inne i oppgangen, ifølge Dammann.

Anmeldt

Sakene skal være meldt til politiet av Posten, som sier de vil komme tilbake med tiltak. De som har mistet ting skal også ha anmeldt tyveriet, ifølge styreformannen.

– Hvordan får dette deg til å føle deg som beboer?

– For min del er det mest irritasjon. Jeg er sint på dem som gjør dette her. Men jeg vet om andre, folk som bor alene og noen eldre, som føler seg mer utrygge.

– Det har ikke vært innbrudd i bodene våre, men man er jo redd for det også, legger han til.

Nå håper han Posten vil bytte ut nøkler til dørene deres.

Brutt opp med makt

Også̊ en kvinne som bor i Oskar Braatens gate på Torshov, som ikke ønsker å omtales med navn, forteller at det har vært innbrudd i postkassene hos dem flere ganger siste tiden, den men også tidligere.

– Tidligere har det blitt brutt opp med makt, men den siste tiden virker det som det har blitt brukt postnøkkel, sier hun til Avisa Oslo.

Ifølge kvinnen har postleveringen allerede stoppet for andre gang i 2021, etter at det igjen var innbrudd på fredag.

– Det er ubehagelig at uvedkommende har tilgang til posten min. Når de kan låse seg inn, kan vi jo ikke vite hvor ofte det faktisk skjer. Når jeg sjekker postkassen kan alt se fint ut, men så ser jeg på Facebook-gruppen til beboerne at noen har oppdaget at det har vært innbrudd samme natt.

– Det har vært et problem over tid at idet man går ut av bygget er postkassene åpne. Det ser ut som at noe er tatt, mens annet er etterlatt. Det er vel spesifikke ting de går etter, sier en mannlig beboer i samme bygård.

Les også

Innbrudd i postkasser og boder på Torshov: – Skikkelig utrygg følelse

Mannen, som heller ikke ønsker omtales med navn, husker ikke nøyaktig når det begynte, men sier det må ha pågått i hvert fall i ett år.

Videre forteller han at beboerne en stund skal ha trodd at noen brøyt seg inn i postkassene med brekkjern, fordi det var merker.

– Men i det siste er det ingen merker, og det ser bare ut som noen har åpnet det. Det er bare spekulasjon, men det kan tyde på at noen rett og slett har nøkkel, sier han.

Redd for ID-tyveri

Verken han eller kvinnen har blitt frastjålet noe, men mannen sier at det egentlig ikke er noe han kan vite med sikkerhet. Han har selv blitt oppmerksom på å sjekke at utløpstiden på kredittkortene sine ikke snart går ut, slik at banken sender ham nytt kort.

– Jeg hadde vært ganske nervøs hvis jeg skulle bestilt noe nytt kredittkort nå, med tanke på kredittkorttyveri, sier han og legger til:

– Jeg vurderte nesten å skifte folkeregistrert adresse til foreldrene mine, men da hadde jeg skattet til en annen kommune.

Nå er han glad han skal flytte til sommeren, og ikke lenger trenger å tenke på det.

Posten: Har kontroll

Mandag uttalte Posten til Avisa Oslo at de var «kjent med at det har vært innbrudd i inngangsdører og postkasser i et avgrenset område av byen».

– Slike saker anmeldes fortløpende, sa pressekontakt Kenneth Tjønndal Pettersen til Avisa Oslo.

Videre fortalte han at Posten har kontroll på sine nøkler og at det ikke er noe som tilsier at postens nøkler er stjålet. Han tilføyer det er mye som tyder på at det er profesjonelle kriminelle det er snakk om.

– Saken er anmeldt til politiet. De tar det på alvor og har allerede startet etterforskning. For å være på den sikre siden bytter vi låser i de berørte områdene og sender ut skriv til de som er berørte, sa Pettersen mandag.

Vil starte arbeid med å bytte låser

Når Avisa Oslo tar kontakt tirsdag, er Posten kjent med at det har vært postkasseinnbrudd i de omtalte borettslagene.

– De adressene som har opplevd posttyver, vil bli prioritert når vi starter arbeidet med å bytte låser. I mellomtiden er det veldig fint om folk sjekker postkassen sin fortløpende før uvedkommende gjør det, og ikke minst anmelder innbrudd eller tyverier, sier Kenneth Tjønndal Pettersen.

– Når starter dette arbeidet med å bytte låser?

– Så fort det er praktisk mulig.

Hvor mange låser som da skal byttes sier han at han ikke kan svare på.

– Beboere vi har snakket med sier alt tyder på at det er brukt postnøkkel ved innbruddene hos dem. Hvordan kan dere utelukke at en av deres universalnøkler ikke er blitt kopiert?

– Profesjonelle kriminelle legger ikke nødvendigvis igjen spor som vanlige folk oppdager. Ingenting utelukkes, men vi har kontroll på våre nøkler og politiet etterforsker. Det må vi gi dem tid til å gjøre, sier Pettersen.

Økning meldte saker på Torshov

Ifølge Pettersen har det vært en økning i meldte saker som dette til Posten i enkelte steder av byen, da særlig Torshov. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere omfanget.

Videre understreker han viktigheten av at folk anmelder posttyveri.

– Hvor alvorlig ser dere på dette?

– Vi ser veldig alvorlig på det. Sånn skal vi ikke ha det.

Pettersen råder beboerne om å være ekstra oppmerksomme og ikke nøle om å melde ifra.

– Hvis du oppdager noe som kan være litt mistenkelig, så si ifra. Ha lav terskel for å si ifra.

I tillegg gjentar han rådet om å vurdere belysning, alarm og overvåkningskamera.

Kommentarer til denne saken