Gå til sidens hovedinnhold

Flere hundre i karantene etter russeutbruddet

Flere titalls smittetilfeller i tre bydeler kan spores tilbake til russen. Nå jobbes det på spreng for å stoppe utbruddet.

Tirsdag kveld ble det kjent at smitteutbruddet blant russ var mer omfattende enn man trodde tidligere på dagen, da det ble bekreftet at smitten har oppstått på én russebuss.

Det siste døgnet er det registrert 140 nye smittetilfeller i Oslo. Mange kan spores til russ på Oslo vest, opplyser Jorunn Thaulow, assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i vest.

– I går hadde vi totalt 58 smittetilfeller blant russen, men fra morgen i dag hadde vi 62 nye tester som ennå ikke er kartlagt. Trolig er nesten alle disse også russ, sier hun.

Over 500 i karantene

Thaulow forteller at tilfellene har tilknytning til fem forskjellige russebusser og at nesten alle de videregående skolene i Oslo vest er rammet.

Ungdommene har mange nærkontakter, og flere er ikke registrert.

– Dette kom veldig brått på og vi prioriterer nå å kartlegge smittetilfellene. Per onsdag morgen er det registrert 541 personer i karantene, men tallet er trolig mye høyere dette, sier Thaulow.

Hun forteller at russen de har vært i kontakt med har vært samarbeidsvillig, men at smittesporingen er utfordrende og tar tid.

– De har mange nærkontakter og de går på kryss av hverandre. Dette skiller seg fra smitte i for eksempel en skoleklasse, der vi kan forholde oss til klasselister og samarbeide med rektor. Her krever det litt mer arbeid å få info om nærkontakter, sier hun.

Les også

Steen: – Får store konsekvenser for dem som er påvirket

De vestlige bydelene har inngått en avtale med feberpoliklinikk vest om drop-in-testing av russ frem til 17. juni. Den assisterende bydelsoverlegen oppfordrer at personer som har vært i kontakt med russen tar en test.

Venter på svar

Det vil ta noen dager før man vet hvilken variant av viruset ungdommene er smittet av og om det er den nye, indiske varianten. I mellomtiden håndterer bydelene situasjonen som om de har gjort ved tilfeller av den britiske varianten.

– Vi har utstrakt bruk av karantene og ventekarantene, sier Thaulow.

– Hvordan opplever du at russen har forholdt seg til smitten?

– Vi har inntrykk av at russen generelt har vært flinke. De er opptatt av dette og har laget interne regler, blant annet om å teste seg hver tredje dag. Problemet er at det smitter veldig lett.

Alle tilfeller knyttes til russen

Bydelsdirektør i bydel Ullern, Marie Anbjørg Joten, forteller onsdag morgen at de nå intensiverer smittesporingsarbeidet for å hindre at smitten sprer seg.

– De siste registrerte tilfellene kan alle knyttes til russen. Per nå har jeg ikke oversikt over hvor mange som er i karantene eller om det er registrert smitte på andre skoler, sier hun og fortsetter:

– Sent i går kveld, da vi ble kjent med dette, ble det satt i gang storstilt et smittesporingsarbeid. Vi har et veldig velfungerende team i Oslo vest, som etter et år med pandemi har mye erfaring, kompetanse og ressurser. Nå blir alle som har vært i kontakt med dem som er smittet satt i ventekarantene og bli testet.

Kommentarer til denne saken