– Nesten halvparten av de spurte mellom 40 og 59 år fyrer ekstra nå. Her er det er nok mange i hus, og familier som merker økte kostnader ekstra godt. Huslån, strøm og mat har blitt mye dyrere i høst, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

I Oslo fyrer folk 21 prosent mer på grunn av strømprisene. Det fører også til flere pipebranner.

– Siden 1. desember har vi hatt 29 utrykninger til pipebranner i Oslo. Det er i gjennomsnitt en om dagen. Det er mer enn normalt, men vi hadde denne typen tall i fjor også, og da var strømprisene også høye, sier Gaute Gaarder, kommunikasjonsrådgiver i Oslo brann- og redningsetat (OBRE).

Les hvordan du kan unngå pipebrann lenger ned i saken.

Antall pipebranner har økt med 38 prosent

På landsbasis var det en økning i pipebranner på 38 prosent i 2021, sammenliknet med perioden 2016-2020, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– I desember i fjor og januar i år til sammen var det 714 skorsteinsbranner her til lands. Det er en stor økning fra tidligere. I år har mange basert oppvarmingen av husene sine på økt bruk av vedfyring. Jeg håper folk passer ekstra godt på i jula, når mange er samlet, sier Øren i Frende Forsikring.

Her fyrer folk mest på grunn av strømprisene:

 • Agder – 53 prosent
 • Innlandet – 52 prosent
 • Viken – 49 prosent
 • Vestfold og Telemark – 49 prosent
 • Nordland – 40 prosent
 • Møre og Romsdal – 37 prosent
 • Rogaland – 36 prosent
 • Trøndelag – 35 prosent
 • Vestland – 34 prosent
 • Oslo – 21 prosent
 • Finnmark – 17 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat)

Slik kan du unngå pipebrann

– Heldigvis går det som oftest bra. Hører du det ule kraftig i pipa di, eller ser svart tykk røyk og gnister som slår opp, ringer du brannvesenet på 110. Etter at vi har vært hos deg får man som regel et fyringsforbud inntil en feier har sett på pipa, sier Gaarder i brannvesenet.

Det finnes imidlertid en rekke råd for å minimere risikoen for pipebrann.

– Den vanligste feilen er å fyre med våt ved. Da får du mye røyk og sot som setter seg i pipa, og det er dette som begynner å brenne. For å redusere faren for pipebrann, benytter du tørr ved og legger på litt og litt, sånn at flammen ikke blir for stor. Og husk at melkekartonger, avispapir og lignende ikke skal inn i peisen sammen med veden, sier Gaarder i brannvesenet.

– Det du skal unngå, er at pipa blir overopphetet så det oppstår brann, sier Øren.

Papir, aviser og juletre skaper for eksempel mye sot som kan ta fyr hvis du fyrer ekstra hardt.

– Med nyere ovner kan du bruke mindre ved og redusere varmebelastningen på pipa. Og du skal ikke hive alt mulig i ovnen lenger, slik mange gjorde før, sier Øren, og presiserer at få pipebranner utvikler seg til resten av huset, men at det skjer.

I tillegg er det viktig å få sett til pipen av en feier, regelmessig. Om det ikke passer når feieren kontakter deg, oppfordrer Øren å avtale ny tid med en gang, sånn at det ikke går i glemmeboken.

Hvis skaden allerede har skjedd og det har oppstått pipebrann, gjelder det å ha en fungerende røykvarsler.

– Det viktigste du har for å bli advart i tide er en fungerende røykvarsler.

Du bør ha nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom, selv om dørene er lukket. Forskriften om brannforebygging krever minst en varsler i hver etasje, minst en varsler per 60 kvadratmeter og at det ikke er mer enn 12 meter mellom varslerne i samme hus.

– Jeg ville også tenkt at alle soverom skal ha røykvarslere, at alle barnerom bør ha det og at det er lurt å ha røykvarsler i nærheten av rom med vaskemaskin eller tørketrommel. Kjøkken og rom der du bruker levende lys er også lurt å ha varslere i, sier Øren.

Dette bør du gjøre hvis du oppdager pipebrann

 • Ring brannvesenet og få evakuert bygningen, hvis nødvendig.
 • Ikke forsøk å slokke en brann som er ute av kontroll.
 • Lukk alle dører og ventiler til ildstedet.
 • Lukk alle dører, vinduer og lufteventiler i rommet.
 • Fjern brennbare ting som ligger inntil pipa og se til at konstruksjon inntil pipa ikke blir overopphetet. Bruk hageslangen til å kjøle dette ned hvis det trengs og brannvesenet ikke er kommet.