– Denne dagen har vi ventet på. Vi fjerner nesten alle tiltakene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på lørdagens pressekonferanse.

Meteren forsvinner og munnbindkravet ryker. Trafikklysmodellen i skolen oppheves. Isolasjonsplikten forsvinner.

– Vi avvikler disse tiltakene, og det gjelder fra nå, klokka ti, sier Støre.

Støre poengterte at han ikke har noen planer om å kaste munnbindet, men å legge det på innerlomma.

Det er to unntak:

  • Regjeringen anbefaler at voksne som får luftveissymptomer tester seg. Du trenger ikke lenger å teste deg om du ikke har symptomer.
  • Dersom testen er positiv, anbefales det å holde seg hjemme i fire dager, og ikke går på jobb før ett døgn etter at du er feberfri. Det er ikke lenger et krav.

Skoleelever og barnehagebarn rådes ikke til å være hjemme i fire dager, kun når de er syke.

Støre peker på fire grunner til at de fjerner nesten alle tiltakene:

  • Omikronviruset gir ikke så alvorlig sykdom som tidligere varianter.
  • Selv om smitten stiger, er andelen som havner på sykehuset lav.
  • Vi er godt beskyttet av vaksiner.
  • Selv om sykefraværet er høyt, er det håndterbart.

– Vi kan ikke erklære pandemien for over, sier statsministeren.

Han trakk frem at mennesker i risikogruppene ikke kommer til å slippe opp helt ennå. Han oppfordrer alle som ikke lenger er bundet av restriksjoner, til å vise solidaritet med disse.

– Klem en venn

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) oppfordret på pressekonferansen alle til å bruke sunn fornuft og vise hensyn.

– Nå kan vi gjøre det vi vil, både i hverdagene og i helgene. Vi er over lengre tid til at staten skal fortelle oss hva vi skal og bør gjøre. Nå er det kun råd og anbefalinger, sier hun.

I Oslo viser oppdaterte tall at 91 prosent av befolkningen over tolv år er å anse som beskyttet.

– Klem en venn. Det skal jeg gjøre. Hvis det ikke er kamera i nærheten, kan det også hende jeg skal danse, sier helseministeren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog opplyste om det nye testregimet: Har du symptomer, ta en selvtest. Testing av nærkontakter fjernes.

– Vi er nå i en fase av pandemien hvor mange blir smittet, men få blir syke. Befolkningen må være forberedt på at det i de nærmeste ukene vil være utfordrende å holde tjenestenivået i kommunene på et nivå vi er vant til, sa han.

Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet, advarte mot at koronaviruset kan komme tilbake til i nye bølger.

– Hele samfunnet må være forberedt på andre muligheter og scenarioer hele tiden. Vi må lære av de siste to årene, hvis det kommer nye bølger og varianter, sier hun.