Gå til sidens hovedinnhold

Fire prostituerte bortvises fra Norge etter smittevernbrudd

Fire rumenske sexarbeidere fraktes etter planen ut av Norge onsdag. Én skal ha hatt en kunde samme dag som hun ankom Norge.

Kvinnene ankom Norge i november og desember, og SMS-logger viser at kvartetten møtte kunder kort tid etter ankomst, ifølge rettsavgjørelsene fra Oslo tingrett. Det er i strid med karantenebestemmelsene.

Politiet mener deres virke som sexarbeidere er en betydelig risiko for folkehelsen i lys av den pågående koronapandemien, og UDI har besluttet å bortvise kvinnene fra landet. Etter planen skal de uttransporteres til Romania onsdag 13. januar

Forrige uke ble en annen sexarbeider, som ankom Norge i slutten av desember, også bortvist for å være en trussel mot folkehelsen.

Nærkontakt med stort antall kunder

Politiet begjærte internering etter utlendingsloven fram til kvinnene ble uttransportert ettersom det var fare for at de ville unndra seg bortvisningen.

Kvinnene bodde sammen, og politiet anslår at kvinnen til sammen tok imot 30 kunder i uken. Til sammen hadde kvinnene nærkontakt med over 120 kunder i uken, ifølge rettsavgjørelsen.

– Retten legger til grunn at virksomheten medførte en svært høy risiko for smitte og smittespredning. Leiligheten for øvrig var ikke tilpasset regler for smittevern i lys av den verdensomspennende pandemien vi er inne i nå, heter det i avgjørelsen.

Internering forholdsmessig

Retten, som kun tok stilling til internering, besluttet at kvinnene kunne holdes internert inntil politiet bestemmer noe annet, men ikke ut over 18. januar.

Andre alternativer ble vurdert, men retten mener at internering er et forholdsmessig inngrep og at det er tilstrekkelig grunn til det.

Det er ikke opplysninger om personlige forhold som gjør frihetsberøvelse særlig belastende, ut over det som normalt er situasjonen ved internering, ifølge avgjørelsene.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken