Gå til sidens hovedinnhold

Filmet politiet fra bilen under SIAN-demonstrasjon – ble fratatt førerkortet

Mannen viste til en nettartikkel han mente ga ham lov til å filme med mobilen mens han kjørte bil. Det var ikke retten enig i.

Hendelsen skjedde i etterkant av en demonstrasjon på Furuset senter 15. august i fjor.

Den høyreradikale grupperingen Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) hadde møtt opp ved senteret, og demonstrasjonen utviklet seg etter hvert i kaotisk retning da flere motdemonstranter skapte uroligheter.

Ifølge VG måtte politiet etter hvert stanse demonstrasjonen etter at flere av dem begynte å kaste stein mot politiet.

Filmet

Det var i etterkant av demonstrasjonene at filmingen fant sted. 34-åringen forklarte i retten at han så politistyrkene samlet i Jerikoveien, og bestemte seg for å filme dem med mobiltelefonen sin.

Politibetjentene var da samlet for å reorganisere seg, etter at det under demonstrasjonen var blitt kastet stein mot politiet. Betjentene sto i Jerikoveien og sjekket at politihundene ikke var skadet, da den tiltalte kjørte forbi.

Les også

Sian-profil ropte rasistiske uttalelser mot Kadafi Zaman: Slik prøver hun å forklare det

En av betjentene forklarte i retten at han ble oppmerksom på en bil som ikke holdt stø kurs. Da han kikket inn i bilen så han den tiltalte 34-åringen, som filmet med mobilen mens han så på skjermen.

Mente det var lov

I dommen framkommer det at det ikke er holdepunkter for at mannen var aktivt del av demonstrasjonen. Han har i retten forklart at han filmet politiet for å sende den videre til en kollega.

Les også

Mann spyttet på mørkhudet kvinne – pågrepet for hatkriminalitet

Da de stanset mannen og fortalte at det ville bli en reaksjon, hevdet 34-åringen at det han gjorde var lovlig.

Han viste til en artikkel på nett der det sto at politiet har lov til å sikre bevis med kamera mens de kjører bil, og at han også måtte ha rett til det.

Uenig med politioverbetjent

Det framkommer ikke eksplisitt i dommen hvilken artikkel det er snakk om.

I denne Nordlys-artikkelen fra 2014 er imidlertid en politioverbetjent sitert på at filming med mobilkamera ikke nødvendigvis omfattes av forskriften rundt mobilbruk under kjøring, siden bruk av et vanlig kamera ikke ville blitt det.

Dette var dommeren uenig i.

Dommeren vurderte særlig om mobiltelefonen kunne regnes som et kamera etter lovens forstand, men kunne ikke se at denne tolkningen ga mening.

Dommeren skriver:

«Tiltaltes handling – hvor han holdt mobiltelefonen med en hånd rettet mot politigrupperingen, filmet og hadde blikket rettet mot kamera snarere enn mot veien, mens han kjørte, var utvilsomt «bruk av mobiltelefon». Det strafferettslige klarhetskravet kommer etter rettens syn ikke på spissen i saken.»

Beslagla førerkortet

Han kjørte ifølge politibetjentene vinglete mot dem da han filmet, og de gjorde på stedet midlertidig beslag i førerkortet hans.

Dette fordi "(...) tiltaltes kjøring og holdning til kjøringen ved at han ville diskutere lovligheten av filming med håndholdt mobilkamera utgjorde en fare for trafikksikkerheten».

Etter at politiet hadde tatt fra ham førerkortet, spriker forklaringene. Den tiltalte hevdet i retten at politibetjenten hadde bedt ham flytte bilen.

Det nektet betjenten for.

Bøter

Både han og kollegaen forklarte at de hadde gitt beskjed om at tiltalte ikke kunne kjøre videre, og spurte om de skulle rekvirere bergingsbil for ham. Han skal så ha svart at en kompis kunne hente bilen.

Så oppdaget betjenten at den tiltalte kjørte videre.

Tross at denne kompisen også vitnet i saken, og her hevdet at han over telefonen hadde hørt en politimann i bakgrunnen nevne at han måtte flytte bilen, var det politiet retten trodde på.

Mannen ble dermed bøtelagt for begge forholdene, totalt 10.500 kroner. Han må i tillegg betale saksomkostninger på 2.000 kroner.

Les også

Mann (23) dømt til fengsel for Facebook-trusler mot Helgheim: – Kommer ikke til å la meg skremme

Les også

Mottok rasistisk lydopptak fra realityprofil: – Et eksempel på hverdagsrasisme

Kommentarer til denne saken