Gå til sidens hovedinnhold

Fikk utsatt soning med én måned – siktet for å ha skutt to menn på T-banen

I januar ble 34-åringen dømt til ett års fengsel for flere tilfeller av vold. Mens han ventet på å sone dommen, skal han ha skutt to unge menn på T-banen søndag kveld.

34-åringen som er siktet for å ha skutt to unge gutter på T-banen på Skøyenåsen søndag kveld, er straffedømt en rekke ganger tidligere.

Senest 26. januar i år ble han dømt til fengsel i ett år for flere voldstilfeller, trusler, skadeverk og forulemping av offentlig tjenestemann.

Da han skal ha løsnet skuddene på Skøyenåsen søndag kveld, ventet han på å sone dommen fra januar. Det bekrefter hans forsvarer, advokat Daniel Storrvik, overfor Avisa Oslo.

– Dommen er rettskraftig. Det er ikke uvanlig lenge. Det er helt vanlig at det går et halvt år pluss fra dom til soning, sier Storrvik.

Utsatt én måned

Kriminalomsorgen opplyser at 34-åringen var innkalt til soning 27. juli, men at den ble utsatt med én måned til 26. august.

– Han har vært innkalt til soning, men fikk utsatt soningen med én måned. Når du får en dato kan du få den utsatt, dersom du har gode grunner, sier Leif Magne Viste, fengselsleder i Åna fengsel utenfor Stavanger.

– Hvilke grunner hadde han?

– Nei, det kan jeg ikke kommentere. Normal praksis at man får utsettelse når man finner det riktig å gi det.

– Hva regnes som en god grunn til å utsette soningen?

– Det er en skjønnsvurdering med hensyn til forhold rundt den som er innkalt.

– Nå skal han ha skutt to unge menn på T-banen mens han egentlig skulle sittet i fengsel. Hva tenker du om at han fikk utsatt soning?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Viste.

Fredrik Sjøli, seniorrådgiver i Kriminalomsorgen, opplyser at soningskøen per 9. august var 954 dommer. I snitt har de som står i kø, stått i kø i 71 dager.

Ingen avhør mandag

Det har foreløpig ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjonen for drap i Oslo politidistrikt.

Da Avisa Oslo snakket med Daniel Storrvik mandag ettermiddag, hadde han nettopp vært i møte med sin klient. Enn så lenge er ikke mannen avhørt.

– Han var ikke i form til å la seg avhøre i dag, sier forsvareren til Avisa Oslo.

– Hvordan stiller han seg til siktelsen?

– I og med at han ikke var i form til å la seg avhøre, har han heller ikke tatt formelt stilling til siktelsen.

– Hvordan blir prosessen videre?

– Vi får se i morgen og fremover om han ønsker å forklare seg da, svarer Storrvik.

Mandag ettermiddag sier imidlertid Storrvik til TV 2 at mannen nekter straffskyld og mener at han handlet i selvforsvar.

– Min klient vedkjenner seg at det er han som er gjerningsmann, altså at det er rett mann som er pågrepet, men han erkjenner ikke drapsforsøk, sier advokaten.

Les også

Siktet for drapsforsøk etter skyting på T-banen – dømt til forvaring i 2011

Avisa Oslo har tidligere omtalt at politiet undersøker hvorvidt skytingen kan ha vært rasistisk motivert. Det avviser forsvareren.

– Det er ingenting som tilsier at det var noe rasistisk overhodet, sier Storrvik.

De unge mennene som ble skutt fikk behandling for alvorlige skader på Ullevål sykehus. Begge er utenfor livsfare.

Politiet har tatt beslag i et våpen som de mener at de kan knytte til skytingen.

Vold på Grünerløkka

Den siktede 34-åringen ble løslatt fra forvaring i 2017. Allerede året etter begikk han ny kriminalitet, ved at han truet en mann og knuste bilruten hans med en skiftenøkkel. Foranledningen var en nestenulykke på en parkeringsplass på Alnabru.

Episoden var blant forholdene han møtte i retten for i januar. I tillegg sto han tiltalt for vold mot flere tilfeldige personer, herunder politifolkene som skulle pågripe ham, i Birkelunden på Grünerløkka natt til 22. juni 2019.

En av de fornærmede ble påført nerveskader i ansiktet etter at 34-åringen hadde slått eller sparket ham slik at han besvimte.

Ifølge politiet skal det ikke ha vært noen relasjon mellom 34-åringen og de to unge mennene han skal ha skutt inne i en T-banevogn på Skøyenåsen.

Sprayet med pepperspray

I retten i vinter forklarte mannen at han var ruset på piller og alkohol den aktuelle natten. Han husket ikke hva som skjedde, annet enn at politiet sprayet ham med pepperspray.

Da politifolkene skulle kjøre 34-åringen inn til arresten, måtte de påføre ham spyttmaske for å holde ham under kontroll. I forbindelse med ransaking ble det funnet 15,23 gram hasj på ham.

Natt til 11. oktober 2019 begikk 34-åringen nye voldshandlinger, denne gangen etter å ha blitt nektet inngang på et utested på Grønland.

Da slo han en dørvakt i ansiktet og bet flere andre personer. Igjen måtte politiet ta i bruk spyttmaske i forbindelse med pågripelsen.

«Oppriktig flau»

Til diskusjon om straffeutmåling, viser Oslo tingrett til at 34-åringen flere ganger tidligere har begått alvorlige voldslovbrudd. De bemerker at flere av forholdene som er omtalt i tiltalen, skjedde året etter at han ble løslatt fra forvaringsdommen.

«Retten oppfatter at tiltalte under hovedforhandlingen var oppriktig flau og lei seg for handlingene han har begått. Etter det opplyste er politiet heller ikke kjent med at tiltalte har vært involvert i nye voldslovbrudd etter den siste hendelsen i oktober 2019. Dette må også tillegges en viss vekt i formildende retning», heter det i dommen.

Les også

Da de hørte skuddene, løp de til. Slik var de dramatiske minuttene

34-åringen er også tidligere dømt for drapsforsøk, våpenbesittelse, narkokriminalitet og grovt tyveri.

I forvaringsdommen fra 2011 skriver Borgarting lagmannsrett at hans «livsførsel utenfor fengsel har vært av en slik art at den gir grunn til å anta at det vil være en nærliggende fare for at han på nytt vil begå en alvorlig voldsforbrytelse eller en annen alvorlig forbrytelse som vil krenke andres liv, helse eller frihet».

Her viser de også til mannens «problemer med rusmisbruk og nærmest ukontrollert vold».

Saken i 2011 endte med at 34-åringen ble dømt for forvaring i seks år med en minstetid på fire år.

Politiet har varslet at de vil fremstille ham for varetektsfengsling i Oslo tingrett tirsdag.

Kommentarer til denne saken