– FHI endrer foreløpig ikke anbefalingene, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) på regjeringens pressekonferanse om utbruddet i Nordre-Follo søndag kveld.

– Men vi vurderer smittepresset i Oslo og kommunene rundt opp mot kommuner i resten av landet, sa Stoltenberg.

Hun understreket at smitteomfanget av den muterte varianten foreløpig er ukjent, og at tilgangen til vaksiner er begrenset.

– Vi vil snart ha et bedre bilde av utbredelsen i Oslo og kommuner rundt. Da kan vi vurdere om endringer er hensiktsmessig, sa Stoltenberg.

Polet åpner igjen

Pressekonferansen søndag kveld kom også innom flere mye diskuterte de siste dagene. Blant annet polfarerne som dro fra Oslo til Bærum lørdag.

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

– Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:

  • Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
  • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.
  • Bandasjister.
  • Optikere.
  • Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Utvider tiltakene

Strengere smitteverntiltak innføres i 15 randsonekommuner fra midnatt. Kjøpesentrene stenges, men skoler og barnehager skal holdes på gult nivå.

Kommunene det gjelder er Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet.

Tiltakene i randsonekommunene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene der det allerede er innført tiltak, men er ikke like strenge.

* Det opprettholdes gult nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler, men oppjusteres til rødt nivå i videregående skoler.

* Serveringssteder, biblioteker, tros- og livssynshus og alle butikker som ikke er en del av kjøpesenter kan holde åpent.

* Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, kan også holde åpent, men det skal ikke være fritidsaktiviteter for andre på slike steder.

Fraråder hyttetur

«Det å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune er å anse som en unødvendig reise. De som allerede er på hytta blir ikke bedt om å dra hjem, men de bør ikke ha besøk. De kan handle helt nødvendige varer på nærbutikk i hyttekommunen, men oppfordres til å gå i butikken utenom de travle tidene. De bør ikke oppsøke aktiviteter som innebærer kontakt med andre, slik som serveringssteder,» heter det, heter det i pressemeldingen fra departementet søndag.

Hvis man er på hytta, skal man ikke reise hjem.