Tirsdag ettermiddag presenterte Oslo universitetssykehus oppdaterte skadetall for elsparkesykler i juni, og totalen fra 2019 fram til i dag.
De viser at 421 skadet seg på elsparkesykkel i juni måned. Det tilsvarer et snitt på 14 skader per døgn. For første gang var det flere ulykker med elsparkesykler enn ordinære sykler.
– Vi har ingen enkeltaktivitet som skaper så mange ulykker som elsparkesykler, sier overlege Henrik Siverts på pressekonferansen.
Helgene er spesielt utsatte. Dette er tall for helgene i juni:
- 57 prosent av skadene skjedde på natta, mellom 23.00 og 05.00.
55 prosent av skadene i helgen skjer med berusede elsparkesyklister.
30 prosent av alle som kommer til skadelegevakten mellom midnatt og 05.00 var elsparkesyklister.
61 prosent av skadene betegnes som lettere skader, 33 prosent moderate og 6 prosent som alvorlige skader. Brudd i armer og bein betegnes som moderate skader, mens brudd i ansikt, skjelett og blødninger i hodet vil kunne medføre varige men.
Knuste ansikter og ødelagte fjes er det vanlige, opplyser overlege Tina Gaarder. Den vanlige årsaken er at førerne ikke rekker å ta seg for i ansiktet når de faller. Skader i bryst og mage er heller ikke vanlig.
– Én skadet person har måttet fjerne milten. Mange angrer bittert. Det er flere som har fått skamfert ansiktet sitt, og får ikke gjort noe med det nå, sier Gaarder.
– Skadelegevakten må oppbemanne i helgene på grunn av ulykker med elsparkesykler. De som jobber her er frustrert, lei seg og mener dette er unødvendig, sier Siverts.
74 av de 421 var personer under 18 år. Det tilsvarer 18 prosent.
Det er flest menn som skader seg, 57 prosent. 43 prosent av de skadede er kvinner.
Det er dobbelt så mange skader som i mai 2020. Det er også en økning i antall alvorlige skader i hodet og ansikt.
– Overgang til skjenking medførte flere ulykker. Væravhengig. Nesten ingen blir skadd i regnvær, kun de som sklir på trikkeskinner fordi det er glatt, sier Siverts.
Enorm økning
Tallene fra legevakta viser en enorm økning det siste året. I 2019 ble totalt 764 skadet. I fjor var det 1331. I årets første seks måneder ble det registrert 856 skader.
Totalt er 3000 blitt skadet fra 2019 og fram til 5. juli i år.
I juni meldte legevakta om rekordtall: Totalt 105 personer ble skadet – på kun to helger.
Da viste oversikt at mellom 80 og 90 prosent av de skadde var påvirket av alkohol eller beruset. De har pådratt seg bruddskader, sårskader, tannskader, ansikts- og hodeskader.
Vil ha promillegrense
Legevakten anbefaler nattestenging mellom 23.00 og 05.00, samt promillegrense. I juni var det flest skader mellom 23.00 og 00.00. I den timen var andel alkoholpåvirkede 75 prosent.
I tillegg ønsker de at kommunen og utleiere tar et større ansvar.
– Skadelegevakten sier at de ikke ønsker å forby bruk av elsparkesykler, men forby bruk av elsparkesykler i fylla om natten. Dette er bransjen helt enig i. Derfor er det viktig at politiet fører mer kontroll og at regjeringen tydeliggjør regelverket ved å innføre en promillegrense. Dette har Voi etterspurt i snart to år. Det blir feil å straffe alle dem som bruker elsparkesyklene i edru tilstand, sier Christina Moe Gjerde, daglig leder for Voi.
LES MER OM ELSPARKESYKLER
Stor test: Dette er de billigste og beste elsparkesyklene

Suzanne vil aldri bruke elsparkesykkel igjen: – Knakk beinet rett av
Kjørte ned fotgjenger på elsparkesykkel – dømt til 18 dagers fengsel

Oslo-politikerne og bransjen svarer: Disse er for og imot elsparkesykkelforbud på fortauene
Blinde Isabel fortviler: – Virker som at noen må dø før noe gjøres