Oslokvinnens inntog i politikken har ikke vært uten kontroverser. Som da hun ved valgseieren i ropte i gledesrus at «Vi elsker bomringen!»

Er det en ting Lan Marie Berg kan, er det å skape kontrovers og oppmerksomhet i sakene hun engasjerer seg i. Hun er blitt både elsket og hatet av velgerne.

Samtidig har hun i mange år vært utsatt for hets, rasisme og stygge kommentarer på nett. Denne våren bestemte politiet seg for å etterforske flere av utsagnene mot Berg på nett, for å finne ut om det er straffbare ytringer.

– Da jeg først ble med i politikken, var jeg ganske konfliktsky og kunne bli satt ut av aggressive tilbakemeldinger eller hersketeknikker. Etter det har jeg fått mye tykkere hud. Det har vært en herdingsprosess som har pågått over seks år. Men vi kan ikke ha et offentlig ordskifte hvor du må ha elefanthud for å delta. Politikk skal handle om å utveksle argumenter, ikke om å skremme eller true folk med andre meninger fra å delta, sa Berg den gangen.

Politisk har det også til tider stormet rundt Berg. Mistillitsforslaget som onsdag fikk flertall i bystyret, er ikke det første som er blitt fremmet mot henne.

Ekspert forklarer: Dette er veien videre

Ikke første gang

For bare et halvt år siden, høsten 2020, fremmet Frp og FNB mistillitsforslag mot byråd Berg. Det skjedde etter at NRK avslørte massive brudd i arbeidsmiljøloven underlagt Berg sitt ansvar.

Da ble hun, som denne gangen, anklaget for å ha brutt informasjonsplikten.

Den gangen ble hun reddet med et nødskrik, blant annet av Rødt.

Det skjedde ikke denne gangen.

Langt fra ferdig i politikken

Da Rødt tirsdag offentlig gikk ut og sa at de støttet mistillitsforslaget, ble mange overrasket – for ikke å si sjokkert.

Byrådsleder Raymond Johansen satte hardt mot hardt og stilte kabinettsspørsmål. Det førte til at hele byrådet må gå av når et nytt byråd er på plass.

For Lan Marie Berg sin del, betyr det at hun blir sittende som byråd fram til det nye rådet er på plass.

Da går hun av, bekreftet hun da hun møtte pressen onsdag.

Det betyr langt ifra at Berg forsvinner fra politikken.

Det har lenge vært en kjent sak at Berg nettopp har vært på vei ut av oslopolitikken.

For fram mot valget til høsten, sikter hun mot Stortinget. Det sa hun også selv på onsdagens pressekonferanse.

– Jeg hadde allerede planlagt å gå av som byråd etter sommeren, for å vinne valget og sikre en stor grønn gruppe på Stortinget. Det er derfor ikke aktuelt for meg å sitte i et nytt byråd, sa Berg.