Fem personer er tiltalt for menneskehandel etter at de skal ha lurt to 18 år gamle jenter til Norge under påskudd om at de skulle få jobb i Oslo.

Jentene skal ha kommet til Oslo i henholdsvis april 2018 og april 2020, og blitt tvunget til å selge sex fra to forskjellige leiligheter i hovedstaden etter å ha blitt utsatt for vold og trusler.

Jentene kommer opprinnelig fra Romania, og ifølge tiltalen hadde de ikke egne penger eller reisedokumenter, var uten nettverk, kunne verken norsk eller engelsk og ikke hadde et annet sted å bo.

Sinsen og Ullevål

De tiltalte skal ha opprettet annonse om salg av seksuelle tjenester på internett, opprettet kontakt med kunder, fastsatt priser, stilt leilighetene til disposisjon, var tilstede når prostitusjonen foregikk og mottok penger.

Prostitusjonsvirksomheten skal ha gitt et utbytte på rundt 100.000 kroner for hver av jentene.

Den første jenta som kom til Oslo skal ha blitt tvunget til å selge sex i en leilighet på Sinsen fra 6. mai til 7. juni 2018.

Den andre jenta skal ha blitt tvunget til prostitusjon fra 25. april til 25. mai 2020 i en leilighet ved Ullevål sykehus.

Avisa Oslo har tidligere omtalt at de som nå er tiltalt er en rumensk familie, og at leilighetene hvor sexsalget foregikk var leid av dem.

Aksjonerte mot leilighet

De tiltalte er en mor (41), hennes to sønner på henholdsvis 20 og 21 år, morens mann (34) og en kvinne (28) som skal ha fungert som bakmann i Romania. Alle fem er tiltalt for menneskehandel i det første tilfellet, mens for jenta som kom i 2020 er det kun den yngste sønnen (20), kvinnen (41) og mannen (34) som er tiltalt.

Avisa kjenner til at de to fornærmede opprinnelig skal ha vært kjærester med de to sønnene, og at familien lovet dem arbeid hvis de kom til Oslo. Moren skal ha bodd i Norge over en lengre periode.

Saken ble kjent for politiet i fjor sommer etter at kvinnen som ble holdt i leiligheten ved Ullevål ringte et familiemedlem i hjemlandet og fortalte om situasjonen. Kort tid etter aksjonerte norsk politi mot leiligheten der kvinnen ble holdt.

Da ble sønnen på 20 år pågrepet og siktet for menneskehandel, mens moren ble pågrepet og siktet i september i fjor. Senere samme høst ble morens mann også pågrepet mens den andre sønnen på 21 år ble pågrepet før jul i Spania. Senere har den 28 år gamle kvinnen blitt pågrepet i Romania.

Skal ha tilbudt penger mot å trekke anmeldelsen

Moren (41) er også tiltalt for trusler mot 18-åringen som sist ble utnyttet, og hun skal gjentatte ganger ha sendt meldinger til jenta fra mai til september 2020.

Ifølge tiltalen forsøkte 41-åringen å få henne eller hennes foreldre til å trekke anmeldelsen og forklare til politiet at hennes tidligere politiforklaringer i saken var uriktige, og tilbød blant annet penger for dette.

Saken har vært forhåndsberammet i Oslo tingrett, og starter 12. oktober. Det er satt av 19 dager til rettssaken.

Ingen av de fornærmede oppholder seg lenger i Norge, og det er uvisst om noen av de vil møte i retten.

41-åringens forsvarer, Anis Andrei Kanbar, sier til Avisa Oslo at hun ikke erkjenner straffskyld.

Heller ikke de to sønnene, som forsvares av henholdsvis Inam Ghous Ali og Bjørn Philipson, erkjenner straffskyld.