Gå til sidens hovedinnhold

FAU-leder mistenkt for underslag: Skal ha brukt 50.000 kroner på private innkjøp

Da skolen mottok fakturaer for innkjøp av blant annet julepynt, leker og sklimatter, gikk alarmen hos rektor.

I februar ble en kvinnelig FAU-leder anmeldt for underslag. Kvinnen var da FAU-leder ved en skole øst i Oslo, og skal ha brukt utvalgets penger på private innkjøp.

Noen uker før anmeldelsen hadde skolen fått fakturaer tilsendt som de ikke kjente igjen. Avisa Oslo har sett en av fakturaene, der det blant annet er bestilt leker, sklimatter og julepynt.

Til sammen skal kvinnen i løpet av høsten 2020 ha bestilt varer for 50.000 kroner.

Politiadvokat Fride Wirak sier til avisa at kvinnen er mistenkt for underslag, og at saken nå er ferdig etterforsket og snart vil bli påtaleavgjort. Hun ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

Straffen for underslag er bot eller fengsel inntil to år.

Les også

Har opplevd fire innbrudd på kort tid på Ensjø: – Jeg ble skikkelig forbanna

Fikk pengene på privat konto

Avisa Oslo har forsøkt å komme i kontakt med kvinnen, men hun har ikke besvart henvendelsene.

Etter det avisa kjenner til fikk kvinnen tilgang på FAU-utvalgets penger da den tidligere kassereren sluttet. Pengene skal da ha blitt overført til hennes private konto, som en midlertidig løsning der de skulle være i bero.

På grunn av korona og smittesituasjonen ble det derimot ingen vanlige aktiviteter for verken skolen eller FAU høsten 2020, og pengene ble stående på hennes konto.

Avisa Oslo har vært i kontakt med en person som kjenner til saken, og får opplyst at innkjøpene skal ha startet i forkant av julen 2020. Fakturaene ble derimot sendt til skolen, siden kvinnen da skal ha handlet på vegne av FAU.

– Jeg vet at flere har forsøkt å komme i kontakt med henne for å konfrontere henne, men da verken privatpersoner eller skolen lyktes, endte det med en politianmeldelse, sier personen som ønsker å være anonym.

Les også

Meldte at luksusveske ble stjålet på Oslo S, men så lå den samme veska ute på Finn.no

Opprettet Spleis

Etter at kvinnen hadde blitt konfrontert med underslagsmistanken fra skolen, opprettet hun i vinter en Spleis på vegne av FAU ved skolen. I beskrivelsen stod at pengene skulle brukes til aktiviteter til barn og unge under koronatiden.

Maksbeløpet på Spleisen var satt til 50.000 kroner - som er det samme beløpet hun skal ha underslått. Avisa Oslo har sett en kopi av Spleisen - som nå er slettet.

– De 50.000 kronene er det andre som har brukt av sin fritid for å samle inn. Det er penger fra vaffelsteking, dugnad og kakesalg. Og dette er barnas penger, som hun da har stjålet. Dette må få konsekvenser, sier personen.

Les også

Retten løslot øltyv – fire timer senere var han i gang igjen

Rektor: – Kjempetrist

Det var rektoren som først oppdaget fakturaene, og forteller Avisa Oslo at skolen forsøkte å konfrontere FAU-lederen.

– Jeg synes det er en kjempetrist sak. Det er veldig leit på vegne av skolen. Jeg er egentlig veldig stolt av det FAU jeg har har, både det forrige og det nåværende, og har et godt samarbeid med dem, sier rektoren og legger til at skoleledelsen er opptatt av å samarbeide med foresatte:

– På denne siden av byen er det viktig å få med foreldre og foresatte på det som foregår på skolen. Så jeg tenker at det først og fremst er trist for vedkommende.

Etter at anmeldelsen var levert av skolens FAU, har skoleledelsen valgt å fokusere på tiden fremover.

– Nå får politiet gjøre sin jobb, så skal jeg sørge for at barna her får de beste feiringene på lik linje med andre barn. Vi har sagt at skolen får gå inn og betale for arrangement, selv om kassa til FAU er tom. Dette skal ikke gå utover barna, sier rektoren.

Kommentarer til denne saken