Gå til sidens hovedinnhold

Færre vil bli vertsfamilier: – Vi er blitt mer skeptiske

Flere og flere utvekslingsstudenter søker seg til Norge. Men norske familier vil ikke ta dem imot: – Det blir vanskeligere for hvert år å få tak i familier, forteller Vivian Venner i MyEducation.

Totalt mangler 15 utvekslingsstudenter fra rundt om i verden et sted å bo i Norge til høsten. Nå begynner de å få det travelt med skolestart om fire knappe uker.

– Det blir vanskeligere for hvert år å få tak i familier. Vi bruker mye tid på å pushe på andre familier for å melde seg, forteller Vivian Venner. Hun er områderepresentant for Oslo i MyEducation.

Hun opplever at færre og færre ønsker å bli vertsfamilie. Det skjer samtidig som at flere og flere utvekslingsstudenter søker seg til Norge.

– Det er veldig synd. Norge sender ut mange elever selv, men vi er dårligere til å ta imot elever, mener Venner.

Les også

Jordmormangel i Gamle Oslo: – Det blir jo sånn at jo bedre råd du har, jo tryggere blir graviditeten din

– Får verden litt nærmere seg selv

Venner mener det bare er positivt med å la en utvekslingsstudent bo hjemme hos seg.

– Noen ser på det som positivt, at siden man ikke kan reise på grunn av korona, kan man likevel få verden litt nærmere seg selv.

Stort sett er det tyskere, italienere og franskmenn som søker seg til Norge, men andelen Øst-Europeere øker også.

Elevene får ikke velge hvor i Norge de får bo – dette kommer helt an på hvor i landet flest familier ønsker å ta imot utvekslingsstudenter.

Les også

Jaktet på penger og narkotika – gikk til angrep og skadet tre personer i leilighet

Nå begynner det å haste med å få utvekslingsstudentene på plass hos norske vertsfamilier. Hvis de ikke finner nok frivillige, er de nødt til å omplassere søkere til Sverige og Danmark. Det har også skjedd at de som jobber i organisasjonen har måttet ta imot utvekslingsstudenter hos seg selv.

– Jeg synes det er veldig rart. Men vi synes vel disse tingene er litt vanskeligere. Men nordmenn må ofte pushes litt og få direkte henvendelser før de blir med på noe nytt.

Les også

Slik så Tom (61) ut etter ulykke med elsparkesykkel: – Det er livsfarlige leketøy

Kommentarer til denne saken