Meteorologisk institutt har gått ut med farevarsel for Sør- og Østlandet, inkludert Oslo.

Farevarselet er gult for moderat fare. For Oslos del øker faren for store mengder snø fra og med tirsdag.

– Dette starter i Agder og det vil nok ikke begynne å snø i Oslo før natt til mandag. Da kommer det først pent og pyntelig, men så tar det seg gradvis opp gjennom ettermiddagen og kvelden en eller annen gang. Jeg er ikke veldig bekymret for morgenrushet, men litt for ettermiddagsrushet, sier vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad i Meteorologisk institutt.

Det kan bety opp mot 10 til 15 centimeter med snø i hovedstaden. Det er ikke fullt så ille som under snøkaoset i januar.

– Brodder er undervurdert

Meteorologen ser for seg at vi kan få nok en runde med snøfall som vil smelte og fryse om hverandre på dagen og nettene.

– Akkurat når det snør gjelder det å kjøre etter forholdene. I etterkant gjelder det å være forsiktig med isen. Brodder er undervurdert. Jeg har brodder selv og er lei av å gå på trynet, sier Mjelstad med galgenhumor.

Les også

Slik gikk Karl Johans gate fra slitne kjedebutikker til et internasjonalt motemekka

Må utsette våren

– Hva er ditt inntrykk av vinteren med det vekslende været i Oslo?

– Innover i Nordmarka har det vært mye snø, men det er blitt veldig mye isete ellers. Jeg tror mange synes at vinteren har vært lang nok. Det har vært veldig blandet med nedbør og i mange områder mer is enn snø – og det er jo ikke brukendes til noe som helst. Mitt inntrykk basert på tilbakemeldingene vi får, er at de fleste i lavlandet er klare for vår.

– Men de må vente litt til på det?

– Minst en uke i hvert fall, avslutter Mjelstad.

Den vekslende vinteren har blant annet skapt trøbbel for Oslos veier. Bymiljøetaten melder om historisk banking av asfalten som følge av snø og vann, som stivner til is og utvider seg om nettene.

Situasjonen i gatene er så ille at det kalles «ville vesten». Ber om strakstiltak mot feilparkeringen

Forskjellen på bildene kan forklare historisk skadeomfang: – Aldri opplevd maken