Gå til sidens hovedinnhold

Får disponere Håøya opptil 40 år: – Vi skal lage en drømmeøy for barn

På Håøya i Indre Oslofjord skal blant annet den kristne organisasjonen KFUK-KFUM lage «Bærekraftsøya» for barn og unge. Dette er de foreløpige planene.

I indre Oslofjord i Frogn kommune ligger Håøya. Øyen er dog eid av Oslo kommune og forvaltes av Bymiljøetaten.

I mange år har det ligget et gammelt leirsted på Håøya kalt Messa med to tilhørende bygninger. De tre bygningene har imidlertid vært i så dårlig stand at området ikke har kunne benyttes som leirsted.

I 2017 ble det reist initiativ fra Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB og Eivind Astrups allmennyttige stiftelse om å etablere et samarbeid for å oppgradere bygningene for opptil 30 millioner kroner og starte opp et «byomfattende ferie- og aktivitetstilbud».

–Forutsetningen var at bygningene skulle brukes av frivilligeorganisasjoner og skoler som ville tilby gratis eller svært rimelige ferie- og aktivitetsoppholdfor barn og ungdom og deres familier, særlig fra lavinntektsgrupper, heter det i kommunens saksfremstilling.

Forrige uke ble det omsider fattet bystyrevedtak som rykker renoveringen nærmere en gjennomføring.

Les også

Søstrene har sovet ute i «hele» Norge. Dette er Oslos hengekøyeperler

Inngikk avtale

Byrådet inngikk nemlig torsdag avtale med KFUK-KFUM om vederlagsfri disponering av en eller flere av de forfallene leirbygningene på Håøya for en periode på opptil 40 år, kommer det fram av kommunale saksdokumenter.

Av de sju organisasjonene som deltok på informasjonsmøte med Bymiljøetaten i januar 2018, var det kun KFUK-KFUM som leverte forslag.

– Det er helt fantastisk! Vi har ønsket i så mange år å få bruke Håøya til å lage en bærekraftsøy basert på barn og unges behov. At vi endelig skal få mulighet til dette, ser vi enormt frem til, sier Thea Solstad til AO.

Les også

Får du denne på kroken, må du kaste den ut igjen

Hun er marked- og kommunikasjonssjef i KFUK-KFUM som står for «Kristen forening unge kvinner – Kristen foreningen unge menn» som opplyser å «kjempe for unge menneskers rett til å leve og utvikle seg som hele mennesker».

Den nasjonale organisasjonen er kristelig stiftet, og driver med alt fra barnekor og klubb til kulturskole og idrett. Men de avholder også tilbud til alle utenfor Den norske kirke, understreker Solstad.

– Det forutsettes at bygningene som leies ut, skal komme flest mulig barn og unge i Oslo til gode, og at det legges særlig vekt på å gi et tilbud tilvanskeligstilte barn», heter det i brev fra 6. mai, signert byrådetsleder Raymond Johansen (Ap) og tidligere byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG).

Les også

Store forskjeller i Oslos barnehager: Fra 185,- til over 1.200 kroner i måneden for mat

I et notat til bystyrets organer 7. juni oppsummerte Berg situasjonen slik:

  • Messa, Rabben I og Rabben II (bygninger, journ.anm.), skal etter planen leies ut til KFUK-KFUM. I tillegg ønsker KFUK-KFUM å etablere et samarbeid med andre leietakere.
  • Andre etasje i Stallhytta er leid ut til Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH).
  • Første etasje i Stallhytta, Stallen og Svingen, er ledige, og vil bli utlyst til leie for en eller flere frivillige organisasjoner til bruk for barn og unge.

– En øy for alle

– Vi skal lage en drømmeøy for barn, sier Solstad.

– Også er det viktig for oss å få frem at vi ønsker å samarbeide med flere om dette, og at dette skal være men øy for ALLE i Oslo og omegn. Vi er i dialog med flere private stiftelser og aktører som skal bidra inn til å bygge øyen til det vi trenger at den skal være. Alle er hjertelig velkommen til å ta kontakt, tilføyer hun.

Les også

Slik skal 600 skoleelever bli trygge i vann: – Klamt og ekkelt

Ønsker å avholde større festivaler

Om kommende aktiviteter på øya skriver KFUK-KFUM at øyen skal fylles med «nye sommertilbud for alle barn og unge», arbeidstrening for ungdom» og «kunnskapsformidling om FNs bærekraftsmål og grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet, og hvordan de kan håndteres».

– Alt skal skje med bærekraft i fokus hvor besøkende etterlater seg et så lite fotavtrykk som mulig. Store visjoner for en grønnere fremtid skal gjøres om til konkrete handlinger. Fokus på vern av natur, bærekraftig matproduksjon og ansvarlig forbruk vil påvirke hvordan stedet driftes, og informasjonen som kommuniseres til besøkende, heter det i pressemelding fra KFUK-KFUM.

Les også

Forventer prisrekord på øyene: Odd Sverre selger hytta etter 66 år

Mer spesifikt forteller Solstad at organisasjonen planlegger overnattingsplasser, leiraktivitet i ulike varianter og ønsker å lage en øy der de kan avholde større festivaler.

– Vi har lang tradisjon med å tilby leiraktivitet for barn og unge. Nå er kapasiteten vår helt sprengt, og vi er glade for at vi med Håøya vil kunne nå enda flere og bredere.

Planen er at Håøya skal bli hetende «Bærekraftøya» på folkemunnene.

– Klimautfordringene er vår tids største utfordring og det er barn og unge som skal drive denne jorden videre. Det å gi dem en plattform for å eksperimentere og lære om bærekraft så de kan forvalte kloden videre, er helt sentralt for oss. Miljø og bærekraft er en sak som er viktig for mange barn og unge og det er derfor viktig for oss å gi dem et sted der de kan utøve sin ekspertise med et fokus på løsninger.

Les også

Skal rydde Oslofjorden for plast ved hjelp av selvgående drone

Hun legger til at øyen vil være åpen for alle aldre, men bli drevet på barn og unges premisser.

– Når vi voksne er på øya er det under de rammene barn og unge har satt.

På spørsmål om når tilbudet vil være på plass, sier Solstad at de sikter seg inn på neste år.

– Kommer aktivitetstilbudene til å koste noe?

– Det kommer helt an på hvilken aktivitet på øyen det er snakk om. Aktivitetene vi selv driver er enten gratis eller har en liten egenandel. Vi har også finansieringsordninger for dem som ikke kan delta av økonomiske grunner, sier hun.

Les også

Rutsjebane, kino og krokodiller: Slik vil barna at den nye bydelen skal se ut

Les også

Mille (9) ble koronasyk: – Mamma, skal jeg dø nå?

Åtte av ti foresatte er tilfreds med Oslobarnehagen under koronapandemien

Les også

Stenger deler av Akershus festning – årsaken er at dette skipet kommer til Oslo

Les også

Midt i asfaltjungelen finner du nord-europas største matpark

Les også

Hytteeierne mener Plan- og bygningsetaten må roe seg ned

Les også

Forventer prisrekord for minihytte: – Interessen er formidabel

Les også

Helhetlig forvaltning skal redde truet Oslofjord

Les også

Dårlig samvittighet for barnas skjermbruk? Dette sier to lokale eksperter

Kommentarer til denne saken