Idet inngangsdøren åpner hos paret Pia Pandora Otterbeck (34) og Preben Loktu (36) på Torshov, kommer hønen løpende bort. Hun lukter litt nysgjerrig, på lik måte som en hund ville ha snust på nye gjester, mens hun lager kaklelyder. Hun har foreløpig fått navnet «Priscilla» av sine nye «fosterforeldre».

– Det er veldig overraskende hvor søte og hjertelige husdyr høner egentlig er, sier Preben.

Han har rukket å få et spesielt forhold til den tamme hønen på knapt et døgn.

– Mens jeg satt i sofaen og så på film i går, krabbet hun opp på foten min og satt seg på fanget mitt. Hun har også lagt seg på skulderen min og sovnet. I dag tidlig hoppet den opp i sengen og la seg ned, sier Preben.

Samboer Pia bekrefter at Priscilla følger etter Preben hvor enn han går i huset.

Vandret alene

Preben var like ved Smedstadkrysset da han fikk øye på en høne som hadde tatt beina fatt og beveget seg bortover Viggo Hansteens vei, i nærheten av bensinstasjonen Circle K.

– Jeg tenkte at enten blir hønen påkjørt, eller så må jeg ta henne med, sier han.

Det var ingen umiddelbar inngangsdør som hønen kunne ha rømt fra, forteller Preben.

– Når jeg kom bort så ville hun bare bli plukket opp.

Preben fant frem et pledd og plasserte hønen inn i bilen. Dagen var nemlig travel med ærender, så Priscilla måtte være med på biltur.

– Den satt i bilen mens jeg var på trening. Pia skulle til eldrehjemmet og besøke farmoren sin, og da ble hønen bare med oss, ler Preben.

Leter etter eieren

Preben hørte med folk i nærområdet, men det var ingen som visste hvor Priscilla hadde hjemmet sitt. Paret la så ut en etterlysning på Facebook, men måtte til slutt dra hjem med hønen.

Den ferske matfaren dro innom en dyrebutikk, og ble rådet til hva hønen skulle få av mat og hva han skulle gjøre. Priscilla har fått cantaloupemelon, havregryn, grønnsaker og masse frø å spise på.

I tillegg fikk Preben tips av en erfaren hønseeier om hvilken Facebook-grupper han skulle sjekke ut.

– Det er veldig mange som har sagt at de kan ta henne, sier Pia.

Flere skal også ha sagt at de skal høre med hønseeierne i området om Priscilla tilhører dem, og har postet i forskjellige Facebook-grupper.

– Det er veldig mange som har engasjert seg og det er ganske morsomt, legger han til.

Vurderte å beholde Priscilla

Enten så er Priscilla tydelig vant med å være inne i et hjem, eller så har hun blitt veldig komfortabel i Torshov-leiligheten med den gode maten. Før AO kom på besøk, hadde hun fått sjokoladekjeks av matfar.

– Hun har sikkert en eier som er glad i leke og kose med henne, sier Preben og Pia.

Priscilla vandrer rundt leiligheten som om hun kjenner den, og stopper opp ved matskålen for litt havregryn. Paret vurderte om de skulle få seg hønsehus, slik at de kunne ha Priscilla værende.

– Vi har aldri tenkt at fugler er noe særlig søte, men hun er veldig søt. Også føles hun ikke urenslig og ekkel, sier Pia og legger til:

– Vi begynte å lese hva vi trengte for å beholde henne, fordi vi har hage. Men de må gjerne være tre til fire stykker for å ikke bli ensomme. Det blir litt drøyt.

– Hadde vi hatt et hus på Tåsen, så hadde vi kanskje fått oss høns, men det egner seg ikke med innehøne på Torshov. Det blir en smule spesielt, sier Preben.

Preben har en kompis med en gård, som har sagt seg villig til å ta Priscilla, dersom eier ikke melder seg. Selv om Priscilla har funnet seg til rette i den grønne fløyelssofaen, håper paret at hun gjenforenes med sin eier. Foreløpig skal hun få lov til å være hos paret i én natt til.

– Jeg tror det skal gå veldig fint å gi fra oss Priscilla. Det er sikkert en eller annen jente eller gutt som savner den fælt. Hvis den er så tam, så er det sikkert noen som har et kjæledyrforhold til henne, sier Preben.

Les også

Tor Arne er bestevenn med ekornet «Tott», rådyr og meis: – En ubeskrivelig følelse