Da politiet ransaket boligen i et villastrøk på Oslo øst 24. november i fjor, ble det tatt beslag i nærmere 400 cannabisplanter og -stiklinger.

I senere fengslingskjennelser avsagt mot de siktede mennene, fremkommer det at beslaget utgjorde nærmere 19 kilo ferdigprodusert cannabis, i tillegg til 184 stiklinger med et potensial på ytterligere syv kilo.

To vietnamesiske menn, henholdsvis 31 og 38 år gamle, har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i forbindelse med aksjonen.

Eid av medieleder

Politiadvokat Kristin Feed, påtaleleder for etterforskningen, forteller at det hele startet med at politiet skulle gjennomføre utlendingskontroll av mennene.

– Det var det som førte politiet til den aktuelle boligen, sier hun til Avisa Oslo.

Da politifolkene nærmet seg huset, ble de møtt av tildekkede vinduer og «kraftig» lukt av cannabis, heter det i en fengslingskjennelse fra desember.

Boligen der cannabisplantasjen ble avslørt, er eid av en person i en ledende stilling i en stor norsk mediebedrift. Vedkommende bor ikke der selv og har ingenting med narkotikasaken å gjøre, utover å ha vært i politiavhør som vitne.

– Politiet har henstilt meg om ikke å uttale meg om saken, sier medielederen til Avisa Oslo.

DNA på tannbørste

Feed er tilbakeholden med å kommentere de siktedes tilknytning til adressen, annet enn at de skal ha hatt tilhold der.

– Det er ulike beviser som knytter dem til boligen, men det vil jeg ikke gå nærmere inn på før en eventuell rettssak, sier hun.

– Har de leid boligen?

– Det vil jeg heller ikke gå inn på, svarer Feed.

I en fengslingskjennelsen mot den ene siktede mannen (38), står det at det politiet har gjort funn av DNA-et hans på en tannbørste i boligen. Selv har 38-åringen forklart at han er uskyldig, at han har bodd et annet sted og kun var innom boligen to ganger for å lage mat.

Etterforskningen avdekket at han kom til Norge som turist 29. september i fjor, med returbillett til Slovakia 29. november – fem dager etter at han ble pågrepet.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få tak i mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig.

Flere personer siktet

Advokat Elin Grinde er forsvarer for den andre siktede (31). Hun forteller at hennes klient har erkjent straffskyld for narkotikakriminalitet.

– Utover det vil jeg ikke gå inn på hans forklaring, sier Grinde.

I en fengslingskjennelse mot 31-åringen fremkommer det at han også skal ha hatt tilknytning til en annen adresse i Oslo, der politiet blant annet fant planteernæringsmiddel.

Fengslingsperioden for de to mennene ble senest forlenget med åtte uker i midten av mai. Flere personer har også status som siktet i saken, men ingen av dem er pågrepet.

– En av dem skal oppholde seg i utlandet. Andre har det ikke vært grunn til pågripe, men de er likevel siktet i saken, sier politiadvokat Kristin Feed.

Hun kan opplyse at saken er sendt over til statsadvokaten for påtaleavgjørelse. Beslutningen er ventet i løpet av kort tid.