– Det er vanskelig å være her. Jeg ble først sint og opprørt av å se den tiltalte, sier Vijitha Yogathas til Avisa Oslo.

Hun er moren til Dhenujen Yogathas, 13-åringen som ble påkjørt og drept 17. desember 2020 på Haugenstua.

Mandag sitter hun for første gang ansikt til ansikt med mannen, som i ruset tilstand, kjørte på sønnen hennes.

Sjåføren (32) nekter straffskyld, men har innrømt å ha kjørt i rus og for å ha stukket av fra stedet.

Det er en preget familie som møter i Oslo tingrett. Foreldrene kommer opprinnelig fra Sri Lanka, og får oversatt tiltaltes forklaring via tolk.

Stakk fra stedet

17. desember 2020 hadde Dhenujen vært ute med venner, da han skulle krysse Maria Dehlis vei i et fotgjengerfelt.

Han ble ifølge tiltalen dratt og kastet rundt 40 meter, før han ble liggende i motsatt kjørefelt. Der ble han overkjørt av en annen bil. 13-åringen døde på Ullevål dagen etter som følge av skadene.

Sammen med ektemannen Yogathas Rasmanikcam og sønnen Thivakar Yogathas får de høre hvordan 32-åringen ikke så Dhenujen, at han observerte at det var noe på siden av bilen men at han ikke skjønte hva som hadde skjedd før han hørte to dunk.

Deretter stakk han fra stedet. I retten forklarte han at han hadde fått panikk etter påkjørselen. I retten kom det også frem at mannen ni dager før dødsulykken hadde blitt fratatt førerkortet, da han ble funnet sovende og rusa i egen bil på Høybråten, med oppkast på utsiden av bilen.

Bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag stilte tiltalte flere spørsmål om eget rusmisbruk, om hvorfor han kjørte bil etter å ha ruset seg på hasj og GHB og om han har gjort seg noen tanker om ruspåvirket kjøring. Tiltalte ønsket ikke å svare på dette.

– Kan ikke akseptere

– Jeg føler ikke at han snakker mye sant, jeg føler heller ikke at tiltalte innrømmer feil han har gjort. Han prøver å få minst mulig straff, sier faren til AO i en pause i retten.

32-åringen nekter straffskyld – men erkjenner de faktiske forhold.

Han er også tiltalt for ruspåvirket kjøring, for å ha stukket av fra stedet, for uaktsom kjøring, for kjøring uten gyldig førerkort og for å ha inntatt GHB etter kjøringen. Han innrømmer delvis skyld for disse postene.

Familien til Dhenujen (13) om tiltalen: – Bør få den strengeste straffen

– Det var tre barn på veibanen, han kan ikke si at han ikke så disse barna. Jeg tror kanskje han ikke var i stand til å se, siden han var påvirket av rusmidler. Barnet vårt ble kastet 40 meter i luften, da må man forstå at han må ha kjørt veldig fort, sier faren til AO.

I retten har tiltalte forklart han at han vurderte å melde til politiet, men sier at han fikk panikk og ikke visste hvordan han skulle gå fram. Han parkerte bilen et lite stykke unna åstedet, men oppsøkte stedet til fots etterpå. Da spurte han en politibetjent hva som hadde skjedd, uten at han fikk vite så mye.

– Han burde ha meldt seg før politiet pågrep han. I retten sier han at han hadde tenkt å melde seg, men det er noe vi føler «alle» sier det før de blir tatt. Hvis han hadde meldt seg før hadde det vært bedre. Dette er noe vi ikke klarer å akseptere, sier faren.

– Han kunne ha stoppet

Mot slutten av rettens første dag inntar faren vitneboksen. Han er sterkt preget og gråter mens han forteller om ulykkeskvelden.

– Vi fikk en telefon, men vi skjønte ikke at det var så alvorlig. Vi visste ingenting før vi var på sykehuset, annet enn at han som hadde kjørt på han hadde stukket av, sier Yogathas.

Dagen etter døde gutten som følge av skadene. Foreldrene fikk da spørsmål om de ville donere bort organene hans. Det takket de ja til.

Mens han forklarer seg om yngstesønnen, som alltid var hjelpsom med alle – og ville bli politi da han var liten, kikker tiltalte mot ham. Men faren møter ikke sjåførens blikk. I pausen fortalte han AO hvordan det var å treffe mannen for første gang. Også dommeren spør om dette.

– Han har jo barn selv. Han må tenke hva han har gjort og ta konsekvensen av det. Og ta den straffen han fortjener. Han kunne ha stoppet og hjulpet, og gjort noe på stedet. Jeg har ett ønske, og det er at mitt barn er det siste barnet som opplever dette, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Dhenujen (13) skulle bare ut en tur med kompisene, men kom aldri hjem igjen