I et anonymt intervju med Dagbladet snakker familien ut om tiden etter Hamse Hashi Adan ble skutt og drept ved Lofsrud skole torsdag 7. oktober.

– Hamse var i godt humør den kvelden, noe han pleide å være når han skulle en tur ut, forteller moren til avisen.

Av hensyn til Hamse sine søsken og egen sin sikkerhet, opptrer ikke foreldrene med navn eller bilde i artikkelen.

Familien er fortsatt i sjokk, ifølge avisen.

Skutt ved skolen

Hamse Hashi Adan døde på sykehus fredag 8. oktober etter å ha blitt skutt på Mortensrud kvelden før.

Oslo politidistrikt har siktet en mann for medvirkning til drapet. Mannen er tidligere dømt for narkotikakriminalitet, og ble i slutten av oktober varetektsfengslet i fire uker.

I tillegg ble det i slutten av oktober kjent at de to terrordømte Avdyli-brødrene også er etterlyst for drapet.

– Vi flyktet fra krig og drap, og så skjer det i Oslo

Foreldrene til Hamse forteller Dagbladet at familien flyktet fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba og fikk asyl i Norge i 2002 – et år etter Hamse ble født.

– Vi flyktet fra krig og drap, og så skjer det i Oslo. Sønnen vår blir skutt ned og drept, sier faren til Dagbladet.

Ifølge avisen sitter søstrene igjen med en opplevelse av at samfunnet har sviktet:

– Vi følte det ikke slik før, men når broren vår blir skutt ned og drept, og vi får høre om mange skyteepisoder i Oslo de siste ukene, er det noe som er veldig galt, sier en av dem i intervjuet.

Flere skyteepisoder i Oslo i høst

Siden 15. august har det vært seks skyteepisoder i Oslo. Én person er drept og sju er skadet. Så langt har politiet uttalt at de ikke ser noen av skyteepisodene i sammenheng.

I forbindelse med drapet på Mortensrud uttalte politiinspektør Grete Lien Metlid at politiet skjønner at befolkningen i Oslo, særlig i områdene som er rammet, er bekymret.

– Dette er en svært alvorlig hendelse. At det skytes i et offentlig rom og i et område med mange personer, også barn og unge, er alvorlig. Vi skjønner bekymringene som kommer, og vi er også bekymret over det som har skjedd, sa Metlid på en pressekonferanse på politihuset morgenen etter skytingen.

Skyteepisoder høsten 2021:

På to og en halv måned er åtte personer skutt i seks ulike skyteepisoder i Oslo:

  • Søndag 15. august: En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at det ikke er noen relasjon mellom de involverte. Den siktede mannen ble pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg i avhør. Politiet har begjært rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham.
  • Natt til onsdag 25. august: To unge menn blir alvorlig skadet etter at de blir skutt i et boligstrøk på Trosterud. Seks dager senere blir en mann i 50-årene pågrepet og siktet saken, men han blir løslatt etter avhør som følge av det politiet har omtalt som «svekket mistankegrunnlag». 16. september blir en annen mann pågrepet og siktet i saken, men også han blir løslatt etter kort tid. Igjen oppgir politiet «svekket mistankegrunnlag» som årsaken til at de ikke vil fremstille ham for fengsling.

  • Mandag 30. august blir en mann i 20-årene skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk. Politiet knytter skytingen til et oppgjør i et kriminelt belastet miljø.

  • Natt til lørdag 2. oktober ble en 22 år gammel mann skutt i tilknytning i et parkeringshus ved Oslo Konserthus i Munkedamsveien. Fire personer er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Tre av dem sitter i varetekt, mens politiet har uttalt at mistanken mot fjerdemann er svekket.

  • Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Adan døde av skadene på sykehus dagen etter. To uker senere ble en mann pågrepet og siktet for å ha medvirket til drapet. Politiet mener at han har hatt en mer perifer rolle enn to andre menn som også er siktet. Disse er imidlertid ikke pågrepet, da politiet mener at de oppholder seg i utlandet. De er begge internasjonalt etterlyst.

  • 25. oktober: En gutt i tenårene ble skutt like ved politistasjonen på Stovner. Han skal ha blitt truffet av ett skudd i mageregionen, men er utenfor livsfare. To personer er siktet i saken.

– Helt hjerteknust

På en minnemarkering lørdag 9. oktober samlet flere hundre sef utenfor Lofsrud skole for å minnes den drepte 20-åringen Etter minnemarkeringen snakket Avisa Oslo med en venn av den drepte som ønsket å være anonym.

– Han var en kjempeglad gutt. Hver person han kjente gikk han bort til og hilste og smilte. Han var glad hele tiden. Jeg har aldri sett han nedfor, selv om han aldri viste fram følelsene sine, sa han til Avisa Oslo.

– Vi er helt hjerteknust, sa han.

Mer enn 800 sørgende deltok i Hamse Hashi Adans begravelsesseremoni.

Les også

Ungdomskontakten Usman bruker nesten all fritid på gutta fra Mortensrud