I juni 2020 ble en 20 år gammel mann pågrepet og siktet for menneskehandel, etter at politiet hadde gått til aksjon mot en leilighet i Oslo. I leiligheten bodde det blant annet to unge rumenske kvinner.

De to kvinnene skal da ha vært i Norge i en kortere periode, og er fornærmede i saken.

I september ble siktedes mor, en 40 år gammel kvinne fra Romania, pågrepet og siktet. Hun har bodd i Norge i mange år. Senere samme høst ble morens mann også pågrepet. Han er stefar til hennes to sønner, og ble siktet for hallikvirksomhet.

Den andre sønnen, en 21 år gammel mann, ble pågrepet før jul. Han hadde stukket av etter at saken ble anmeldt i fjor sommer, men ble arrestert i Spania 14. desember og deretter utlevert til Norge en uke etterpå.

Solgt på «innemarkedet»

Saken har ikke vært omtalt tidligere. Avisa Oslo kjenner til at de to fornærmede kvinnene i avhør har forklart at de er ofre for menneskehandel, og at de skal ha blitt tvunget til å prostituere seg.

De skal videre ha forklart at de var kjærester med sønnene, og at det var de – og moren og stefaren – som tvang dem til å selge sex.

Ifølge opplysninger til avisa skal kvinnene ha blitt lurt av kjærestene sine til å reise til Norge i den tro at de skulle få jobb i hovedstaden.

Politiet fikk kjennskap til saken gjennom rumensk politi, etter at en av kvinnene ringte et familiemedlem i hjemlandet og fortalte om situasjonen. Kort tid etter aksjonerte norsk politi mot leiligheten der kvinnene ble holdt.

Avisa kjenner til at den rumenske familien solgte kvinnene over det såkalte «innemarkedet», altså via internett. På en nettside for prostitusjon skal de ha fått kontakt med kundene, som deretter oppsøkte leiligheten for seksuelle tjenester.

Ingen av de siktedes forsvarere har ønsket å kommentere saken.

Politiet: Kan være flere fornærmede

– Vi har saken under etterforskning. Vi har tre personer i varetekt og etterforsker videre med tanke på å avklare akkurat hva disse jentene kan ha vært utsatt for. Vi etterforsker videre om det kan ha vært flere fornærmede, og vi etterforsker også mot Romania og Storbritannia, sier politiadvokat Anne Cathrine Aga til Avisa Oslo.

Hun opplyser at stefaren ble løslatt forrige uke etter å ha sittet i varetekt siden i høst. Moren og hennes to sønner sitter fremdeles varetektsfengslet, med begrunnelse i bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare.

I en av kjennelsene fra Oslo tingrett kommer det frem at saken har utviklet seg fra å være en «forholdsvis enkel sak med få involverte, men har blitt kraftig utvidet.»

– Saken startet med en melding om at en jente var utnyttet til prostitusjon av en person. Etterforskningen har vist at det er i hvert fall er en fornærmet til, og at det nå er tre personer som er siktet for menneskehandel. Saken har tatt steg fremover, og flere har blitt pågrepet over tid, sier Aga.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for hvorfor jentene kom til Norge, men sier til Avisa Oslo at noe av det de etterforsker er om det har vært reelt kjæresteforhold mellom de fornærmede og sønnene – eller om det har vært en del av utnyttelsen.