Gå til sidens hovedinnhold

Fabian Stang ut mot talen til Jonas Gahr Støre: – Gjorde tragedien til partipolitikk

I et innlegg på Facebook anklager tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang Ap-lederen for å gjøre 22. juli til partipolitikk.

Innlegget er lagt ut på Facebook-siden til Fabian Stang. Klokken 19.48 torsdag kveld ser innlegget ut til å være slettet.

Innlegget fikk kritikk fra partifellen Sandra Bruflot og Stang valgte å si seg enig med henne «Sandra er klok og jeg bøyer meg for det hun sier,» skriver han i en SMS til Avisa Oslo.

Kritikken fra Bruflot kan du lese mer om her:

Les også

Stang bøyer av etter kritikk fra partikollega: – Sandra er klok

Høyre-politikeren reagerer på talen Støre holdt på Utøya ti år etter terrorangrepet der 77 mennesker ble drept.

– Politikere og ledere har et særlig ansvar. Vi må gå ut mot ord og ytringer som kan nøre opp under hatet. Bruke ytringsfriheten til å forsvare demokratiet – det er et fantastisk redskap. Vi på venstresiden må nå ut til de som følger oss, som vi gjorde da radikale ekstremister brukte vold politisk motivert for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klarere grenser opp mot det høyreekstreme. Ikke lukke øynene. Og religiøse ledere i trossamfunn må ta sitt lederansvar inn mot dem som lytter mer mot dem, sa Støre i sin tale på Utøya.

«I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22 juli til partipolitikk, han sa at høyresiden har et særlig ansvar for å ta avstand fra ekstremister. Det var leit å høre, for det han sier kan ikke forstås annerledes enn at, hvis vi hadde tatt mere avstand ville ekstremismen blitt redusert», skriver Stang i innlegget, som nå altså er slettet.

– Uverdig

Stang, som var ordfører i Oslo da terrorangrepet skjedde, fortsetter som følger:

«Allerede 22. juli om kvelden sa vi som hadde oppgaver, unisont det stikk motsatte. Vi prøvde å støtte og hjelpe de som var rammet av grusomhetene, ikke pga. deres politiske ståsted, men fordi de var medmennesker. For mange av oss var det et helt sentralt poeng å ikke besudle sorgen med partipolitikk, selv om terroren skjedde like før kommunevalget i september».

Stang skriver videre at han synes at de fleste har klart å beholde den verdigheten Norge hadde de første dagene etter terroren

«Men nå, rett før en ny valgdag, klarte ikke Støre å dy seg», skriver imidlertid Høyre-politikeren.

«Støre sa i realiteten at jeg og andre Høyre-politikere, har et ansvar for de drap og lemlestelser terroristen begikk. En slik beskyldning er uverdig, særlig når den kommer fra en statsministerkandidat», fortsetter han.

Mener Støre snakker usant

Avisa Oslo har rettet en henvendelse til Ap-leder Jonas Gahr Støre i forbindelse med utspillet fra Stang.

Da Avisa Oslo ringer Stang, sier han at han reagerte på at Støre ga politikere på høyresiden et særlig ansvar i forbindelse med å stå opp mot tankegodset til 22. juli-terroristen.

– Han sier enten at vi har gjort for lite eller at vi har noe felles tankegods med høyreekstremister. Begge deler er helt usant, sier Stang.

– Jeg opplever ikke at det er noen forbindelseslinje i det hele tatt mellom Høyre og 22. juli-terroristen, understreker Høyre-politikeren.

– Skjønner rett og slett ikke hva han driver med

Da Avisa Oslo spør ham om hva han mener er motivasjonen til Støre, peker ikke Stang på valget, slik han gjør i det aktuelle, nå slettede, Facebook-innlegget.

– Jeg skjønner rett og slett ikke hva han driver med. Det er lumpent og leit. Det som var så flott i 2011, var at vi sto sammen om tragedien. Ingen prøvde seg på tilsvarende sleivspark, mener Stang.

Stang sier at han har jobbet mye med oppfølgingen av 22. juli og kommer til å fortsette å gjøre det.

«Jeg stiller gjerne opp for AUF hvis det kan være til nytte. Dette til tross for Støres stygge sleivspark i dag», skriver han i innlegget sitt.

– Vi må ikke på noe tidspunkt glemme de som er rammet og fortsatt lever. De trenger vår hjelp og bistand, sier Fabian Stang.

Avisa Oslo oppdaterer saken.

Kommentarer til denne saken