Eller er vi en by og et land som klarer å kaste oss rundt, tenke nytt og utradisjonelt – og få opp farten betraktelig?

Grunnet koronasmitte ved enkelte av Oslos 39 sykehjem, vil ikke kommunen være ferdig med å gi første vaksinedose til de om lag 3600 sykehjemsbeboerne i Oslo før neste uke, kunne Avisa Oslo melde tirsdag.

Per nå er det kun sykehjemsbeboere som vaksineres, og ingen andre. Prioriteringen ble bestemt av Folkehelseinstituttet (FHI) i desember.

Det går rett og slett for tregt i Oslo.

Med dette tempoet vil det gå vinter og vår, og vel så det, før vi oppnår at en tilfredsstillende andel av befolkningen i byen er vaksinert.

Kan det virkelig være sånn at fordi sykehjemsbeboerne skal ha førsterett, så skal vaksinene til andre grupper stå på lager inntil sykehjemmene er gjennomvaksinerte? Dette er i tilfelle rigid på grensen til det tragikomiske.

Jeg tillater meg å tvile på at den modellen som valgt til nå er bærekraftig.

Til det er både de menneskelige og økonomiske kostnadene ved nedstengningen og alle tiltakene for store.

I forrige uke kom de første ordinære leveransene av vaksiner til Norge, til sammen 40.000 doser. På søndag var ikke flere enn 2.200 personer i hele landet blitt vaksinert. For Danmark var det tilsvarende tallet 40.000.

Norge har valgt en egen modell for distribusjonen: Det er de 356 kommunene som skal fordele vaksinene.

Dette er vel og bra, men kun hvis tempoet blir høyt nok.

I Norge har vi delt opp helsevesenet i to: Primærhelsetjenesten som kommunene har ansvaret for, og spesialisthelsetjenesten, våre sykehus, som Staten kontrollerer.

Jeg tror hele det norske helsevesenet må mobiliseres i ukene og månedene framover for å få unna vaksineringen. Ikke minst gjelder dette her i Oslo, landets desidert største kommune, både i folketall og smitte.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, ba tirsdag ettermiddag Regjeringen om å vurdere en ny strategi, ifølge TV 2. Samtidig opplyser FHI at de fortløpende vurderer andre måter å gjøre dette på enn den som nå er valgt.

Jeg mener Erna Solberg bør lytte meget nøye til det Kjerkol sier her.

Regjeringen gjemmer seg enn så lenge bak FHI. Det kommer neppe til å vare. Riktignok er FHI fagmyndighet. Men Regjeringen bærer det politiske ansvaret for hele den norske helsepolitikken. Jeg tipper at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie snart vil ta tømmene. Spørsmålet er hvor raskt, og hvor stramt.

Bare tenk på hvor sakte det gikk med testingen til å begynne med. Men etterhvert begynte man å tenke nytt. Og etterhvert fikk man opp et testregime som var både raskt, sikkert og brukervennlig.

Jeg tror ikke dette er enkelt, og jeg mener at man alltid skal lytte til fagfolk. Samtidig må Regjeringen på vegne av samfunnet ta helhetsansvar for situasjonen. Og jo før, jo heller.

Fram til sommeren kan det ikke bare være sånn at vaksinen kommer til folk.

Folk må også få komme til vaksinen.

Det bør snarest settes opp vaksine-stasjoner over hele byen, slik at folk kan oppsøke vaksinen selv. Flest mulig, raskest mulig.

Sammen er vi sirup?

Det ser dessverre sånn ut nå.

Regjeringen bør vite at det bare et tastetrykk som skiller tafatt fra ta fatt.