Bør flerkulturelle i Norge kalle seg norske? er spørsmålet som stilles i Debatten på NRK tirsdag kveld klokken 21.20.

Dette løftes fram etter artikkelserien til Avisa Oslo der tokulturelle innbyggere i Oslo reflekterer over hva de legger i det å være norsk.

Serien tar for seg rasisme, fremmedgjøring og spørsmålet «hvor kommer du egentlig fra?» For noen er spørsmålet uproblematisk. Andre forakter det – det er upresist all den tid de er født i Norge.

I innlegget «Norsk nok for de svina?» skriver debattredaktør Fawad om at han lenge har lett etter oppskriften på hva som gjør han norsk nok. Men at han nå ikke lenger har behovet for å bli oppfattet som norsk.

«Det har frigjort meg fra å kjempe for å passe inn i et samfunn på andres premisser», skriver han.

LES OGSÅ: Med én gang jeg fikk passet, ble jeg norsk

Miste en kompanjong

På NRK i kveld vil blant annet tidligere kulturminister Abid Raja (V) og VGs kommentator Shazia Majid delta i debatten.

Majid skrev en kommentar 23. januar der hun reflekterer rundt innlegget til Fawad og skriver at «det norske samfunnet har tapt hvis stadig flere unge mennesker ikke vil kalle seg norsk, selv om de er norske.»

– Når min gode venn og debattredaktør i Avisa Oslo, Fawad Ashraf, ikke lenger vil være norsk – respekterer jeg hans valg. Han beskriver valget som befriende. Men det er en beskjed jeg mottar med større sorg enn jeg kunne forutse. Det er som å miste en kompanjong i kampen om omdefinering av hva en nordmann er. Og hva det vil si å være norsk.

Hun skriver videre at Fawads åpenhet har avslørt at han ikke er alene. Det er mange nordmenn som ikke vil være norsk, og at dette særlig gjelder unge mennesker med innvandrerforeldre.

Les også

Angrepet på åpen gate for ti år siden: – Kjenner fortsatt dunkingen i hodet